Vi har respekt for problemstillingene som saken reiser og den prosessen lokaldemokratiet og lokalsamfunnet skal gjennom for å håndtere disse.

Noen av spørsmålene som stilles i det offentlige ordskiftet, både om fordeler og ulemper, vil man først få svaret på gjennom en grundig utredning. Men, mange av de viktige spørsmålene vet vi allerede mye om:

Vi ser flere stemmer i debatten si at Norge ikke trenger mer fornybar kraft. Skal vi nå klimamålene, utvikle eksisterende og skape nye, grønne arbeidsplasser, trenger vi mer kraft.

Kraftprisområdet Stange kommune er en del av, har allerede i dag et underskudd. NVEs langsiktige kraftmarkedsanalyse viser også at det forventes å ha et økende kraftunderskudd frem til 2040, også hensyntatt enøk.

Knapphet på kraft fører til høyere priser, og lokal kraftproduksjon vil hjelpe med å lukke dette gapet.

Fordelen i Norge er at det blåser mest i de kalde periodene når vi også forbruker mest strøm. Vindkraften samspiller godt sammen med den regulerbare vannkraften:

Vi kan spare på den verdifulle vannkraften når vi produserer vindkraft, og benytte energien vi har lagret i våre vannmagasiner når vi trenger mye kraft samtidig, eller når vinden ikke blåser. Vår norske vindportefølje produserer kraft i mer enn 80 prosent av timene i året.

RASA har utredet kraftpotensialet på eiendommen sin. Vannkraft, solkraft, vindkraft, bioenergi og kjernekraft har blitt vurdert.

Konklusjonen er at vindkraft her er den beste løsningen for å oppnå betydelig kraftproduksjon innen rimelig tid, til en akseptabel pris. Statkraft deler denne vurderingen.

All utnyttelse av naturressurser krever inngrep, og energiutbygging er ikke et unntak. Det settes strenge naturkrav, både fra myndigheter og fra aktørene selv.

Det handler eksempelvis om å redusere avtrykket gjennom å gjenbruke eksisterende veier, å unngå bygging i myr og andre verdifulle naturverdier.

Tiltak for å redusere negative virkninger fra støy, iskast og visuell påvirkning står helt sentralt i våre prosjekter. Men, vindkraft er synlig, det kommer vi ikke bort fra.

Vi ser flere uttrykke bekymring for hvilke konsekvenser et vindkraftanlegg eventuelt vil medføre i form av lokale utslipp, for eksempel knyttet til vingebladene på turbinene.

Bladene er utsatt for store påkjenninger fra vær og vind. Beregninger viser at slitasjen fra hvert blad utgjør ca. 50 gram pr. år. Til sammenligning er slitasjen av mikroplast fra hver enkelt personbil i Norge anslått å være på ca. 1,9 kg årlig. Vi bruker ikke glykol til avising, men bruker varmluft inne i vingebladene.

Statkraft har startet planleggingen med å avvikle våre første vindprosjekter. I ingen av disse prosjektene er det aktuelt å deponere brukte turbinblader på eiendommene. De store turbinprodusentene har lansert ordninger for resirkulering av gamle turbinblader.

Statkraft er opptatt av at berørte lokalsamfunn og kommuner sitter igjen med en gevinst som oppleves relevant for å avsette deler av sitt areal til fornybar kraftproduksjon.

Det største bidraget vil komme fra eiendomsskatt og produksjonsavgift. Stange har en av de beste vindressursene i Innlandet, og hver vindturbin vil kunne gi ca. 1.2 millioner kroner årlig til kommunekassen.

I våre prosjekter kan vi gå i dialog med kommunen om eventuell ytterligere kompensasjon for å dele på verdiskapingen. RASA og bestyrer har vært tydelige til oss på viktigheten av at innbyggerne kan oppnå en ordning som også sikrer direkte bidrag knyttet til deres strømforbruk.

Vi avfeier på ingen måte å se på slike ordninger, men det er opp til Stange kommune å ta denne dialogen videre hvis det er ønskelig for dem å se nærmere på prosjektet.

Hvis Stange Almenning konkluderer med at de ønsker å inngå en grunneieravtale, vil neste steg i prosessen være at kommunen i to omganger vurderer om de vil utrede prosjektet eller ikke.

Når utredninger eventuelt er gjennomført har kommunen ytterligere to muligheter der de kan si nei til prosjektet. Å vedta å utrede prosjektet er altså ikke det samme som å si ja til at vindkraftverket skal bygges.

Parallelt med kommunens behandling skal NVE gjennomføre sin konsesjonsbehandling. De kan kun gi konsesjon om kommunen har sagt ja.

Dersom Statkraft får muligheten til å starte dialogen om et mulig vindkraftverk i Stange, ønsker vi å diskutere disse temaene – og mange flere – med innbyggere i kommunen.

Det er gjennom en utredning, hvor de samlede fordelene og ulempene kommer på bordet, lokaldemokratiet grundig kan vurdere dem, veie dem opp mot hverandre og gjøre et velinformert valg.