Torbjørn Dybsand spør i en kommentar på Facebook om Ringsaker Høyre mener at kommunen har et overforbruk på 366 millioner kr. årlig?

Henvisningen og spørsmålet kommer fra et leserinnlegg som undertegnede hadde på trykk i Hamar Arbeiderblad 30.08.2023, under tittelen: «I år har jeg ikke råd til å ta imot roser».

Les også

Lover skolegrep om han vinner

I innlegget peker jeg på det mange, i likhet med Høyre, oppfatter som at driftsutgiftene i kommunen har fått vokse seg store under Arbeiderpartiets ledelse.

Høyres refreng i de årlige budsjettdebattene har dreid seg om mulige innsparingspotensial i kommunes drift, og frigjøring av midler til å satse enda mer på verdiskapning i næringslivet.

Arbeiderpartiet har ikke sunget med på vårt (plagsomme?) refreng, men har svart med å skrive stadig nye vers i kommunes driftsbudsjett, nå er vi på 95 vers. (Antall år AP har styrt.).

Fordi Høyre er et seriøst og anstendig parti, har vi hele tiden understreket og anerkjent veksten og utviklingen i Ringsaker. Vi står helhjertet bak dette.

Utfordringen er at man i ikke har klart å omstille kommunen på viktige tjenesteområder i samme periode. Dermed ruller snøballen og det klabber seg til.

Her burde posisjonen i mye større grad lyttet til Høyre, som er et viktig og seriøst korrektiv til makta. Vi vil innbyggerne det beste. Jeg tror AP med hånda på hjertet vet at vi alltid er til å snakke med og til å stole på.

I vår fikk vi en etterlengtet gjennomgang av kommunens driftsutgifter. Disse utgiftene tar utgangspunkt i, og sammenligner driftsutgifter fra kommuner Ringsaker kan sammenligne seg med. Gjennomgangen viser at kommunen på 10 av 12 driftområder har en langt dyrere drift per innbygger enn sammenlignbare kommuner. Summert opp er tallet 366 millioner kr.

Gjennomgangen skjedde i et åpent møte for kommunestyret. Presentasjonen er helt sikkert tilgjengelig for den som vil spørre om å få den.

Høyre har kun forholdt seg til tallene i denne gjennomgangen, som forøvrig ble presentert av KS Konsult. Gjennomgangen danner også noe av grunnlaget for kommunedirektørens gjennomgang og presentasjon av kommunens økonomiske situasjon, og anbefalte prioriteringer under den årlige budsjettkonferansen.

Kommunedirektøren uttrykk seg slik den 6. juni:

«Økonomien er stram, strammere strammest og det blir en del vanskelige saker.»

Hvordan man så velger å forholde seg til gjennomgangen som peker på 366 millioner kroner, er kanskje ikke så nøye? Det viktigste er at den signaliserer at drifts nivået i kommunen ligger langt over det vi skylder skattebetalerne. Kort sagt Ringsaker kan bedre. De neste fire årene bør vi uansett ha som mål å kutte utgiftene med minst 150 millioner for å ha en sunn drift.

Høyres løsninger på dette er blant annet:

  • Gjøre nødvendige endringer i strukturer
  • Drive mer effektivt
  • Redusere sykefraværet og frigjøre mer av energien og kompetansen som vi mener helt sikkert er tilstede i en så stor organisasjon.

Det politiske ansvaret er å sikre god kvalitet i tjenestetilbudet innenfor de rammene vi til enhver tid har til disposisjon.

HAs anmelder på debatten til RB og HA nylig, mente forøvrig at Høyre snakket for mye om økonomi.

For Høyre er det et kompliment. Det er tross alt dine og felleskapets penger vi bruker.

Les også

Vi har kastet terning etter valgdebatten: «Virker selvsikker selv om meningsmålingene ikke gir ham grunn til det»