Hans herjer. Vi i SV er glade for at ekstremværet ses i sammenheng med klimaendringene, slik forskerne lenge har advart oss om.

Nå er det på tide at politikerne tar inn over seg hvilke investeringer som trengs, og det er bra at medier som HA reiser spørsmål til politikere i kommune, fylke og Storting.

Les også

Dette må alle utfordres på

SV har jobbet med klimaendringer og -tilpasninger i mange, mange år. Siden 2015 har SV i våre alternative statsbudsjett satt av 6 milliarder kroner mer til klimatilpasning årlig enn regjeringene som har sittet.

I tillegg har vi foreslått en egen pott som heter Natursats, en ordning som gir kommunene midler til å restaurere myrer, gjenåpne lukkede bekker og kartlegge natur. Dette er utrolig viktig fordi vår viktigste allierte i forsvaret mot naturkreftene er naturen selv.

Vi kan ikke lenger velge mellom tilpasning og utslippskutt. Sånn det er nå må vi få til begge deler.

Ole Midthun, Ordførerkandidat for Hamar SV

Det er viktig å huske at klimatilpasning ikke er rakettforskning - vi vet hva som må gjøres, det som trengs er vilje og penger.

Ett eksempel på hvordan SV ønsker å prioritere pengene annerledes er i samferdselspolitikken. Vi ønsker ikke å investere milliarder av kroner i trafikkøkende firefelts motorveier, det som trengs er gode hverdagsveier som har høy kvalitet, er trygge, og tåler framtidas vær.

Å tilpasse oss klimaendringene er mye dyrere enn å begrense dem. Vi har sett anslagene for hvor mye skade flommen i Sør-Tyskland gjorde i 2022, og det gjenstår å se hvor mye Hans vil koste oss. Dette viser hvor ekstremt viktig det er å jobbe for å stoppe klimaendringene.

SV jobber på alle plan for klimatiltak som gjør oss i stand til å nå målene vi har satt oss, og for å begrense den globale oppvarmingen.

Lokalt er klimabudsjett og klimaregnskap nyttige verktøy, og i vår region er det viktig å redusere utslippene fra landbruk og veitrafikk. Hamar SV vil blant annet bedre forholdene for syklende og kollektivt reisende, og styrke samarbeidet for å følge opp Jordbrukets Klimaplan.

Vi vil også at Hamar skal ligge i front når det gjelder å stille høye krav til underleverandører og innkjøpsavtaler, sånn at kommunen kan lede an i å kutte sine egne utslipp.

Vi kan ikke lenger velge mellom tilpasning og utslippskutt. Sånn det er nå må vi få til begge deler. Og selv om det koster må vi huske at det er mye, mye dyrere å la være.