Samtidig kan pasientlistene ikke kuttes, da det ikke er andre fastleger å overføre pasientene til. Situasjon må tas på alvor før legemangelen går ut over folkehelsa.

Antall innbyggere uten fastlege i Norge har økt mye de siste årene, og utgjør i dag mer enn 228 000 personer ifølge tall fra allmennlegeforeningen.

Det haster med å styrke fastlegeordningen. Vi har ikke bare en fastlegekrise, men også en krise for folkehelsa og innbyggerne våre.

Espen Østvold Rølla og Gerd Samuelsen, 1. og 2. kandidat til fylkestingsvalget for Partiet Sentrum Innlandet, Lillehammer og Hamar

I Innlandet sto 26.000 innbyggere (7,3%) uten fastlege pr. 1.7.2023 og det var 33 ubesatte fastlegehjemler. I realiteten er antallet høyere fordi kommunene plikter å dekke opp med vikarer. Dette er ikke bærekraftig!

Medisinstudenter fravelger fastlegeyrket på grunn av rammevilkårene, med alt for høy arbeidsbelastning. 70-80 timers arbeidsuke frister ikke om man vil ha familieliv og venner på fritiden.

Fastlegeordningen er selve ryggraden i helsetjenesten. Det legges stadig flere oppgaver til fastlegene. Det fastlegene ikke rekker å gjøre på dagtid blir ubetalt arbeid på kveldstid. Det er ikke forsvarlig å jobbe 18 timers dager, hverken for fastlegene selv eller for pasientene.

Fastleger, Norsk medisinstudentforening og legeforeninger har stått frem i media og satt fokus på sin arbeidsbelastning og på fastlegemangelen. Både deres og ekspertutvalgets løsningsforslag må bli hørt og endring av rammevilkår iverksettes.

Det må tas flere grep så som å øke basistilskuddet og opprette flere fastlegestillinger. Da vil hver fastlege får færre pasienter og mer tid til hver enkelt. Det kan legges til rette for nye arbeidsformer i legevakttjenesten. Økt bruk av fastlønn vil bedre arbeidsbelastningen.

I tillegg til økt vikarbruk så medfører fastlegemangelen brutte pasientrelasjoner. Allmennlegeforeningen hevder det er en sammenheng mellom fastlegeordningens kollaps og økningen i antall akuttinnleggelser.

Det haster med å styrke fastlegeordningen. Vi har ikke bare en fastlegekrise, men også en krise for folkehelsa og innbyggerne våre. Hvor skal du gå når du er syk, og fastlegen din ikke er der – til en overfylt legevakt eller akuttavdeling?