Likevel er 15 dødsfall i Innlandet i fjor, 15 for mye. Trenden er at flere dør av smertestillende piller, enn av heroin.

Ordet «overdose» får mange til å tenke på narkotika og skitne gater. Men sannheten er at flere dør av smertestillende midler skrevet ut av leger, enn av heroin.

Reseptbelagte legemidler i gruppen opioider gjør deg nemlig like avhengig som du blir av heroin. Disse legemidlene gir i tillegg en livsfarlig risiko for overdose. Trenden er tydelig: Overdoser med heroin er synkende, mens dødsfall med smertestillende piller øker.

Mange trenger dem, men legen har uansett et stort ansvar i å informere om risiko.

Innlandet har lavere tall. Norge ligger på europatoppen i overdosedødsfall, i forhold til antall innbyggere. I fjor var antall døde 321. For vår region er det gledelig at Innlandet over flere år har vært blant fylkene med de laveste ratene i landet.

Hvorfor færre dør av overdoser her enn andre steder, er utfordrende å forklare, men det er naturlig at storbyene skårer høyere enn de mindre stedene. Innlandets byer hadde følgende tall i fjor: Hamar 0 døde, Gjøvik 2, Lillehammer 1 og Kongsvinger 1.

Uansett tall, det er tragisk å miste et menneske som står oss nær. Voksne kvinner med langvarige smerter, og som henter ut opioider på resept, har vært en økende gruppe blant de som dør. Utviklingen er tragisk, og helsevesenet må handle!

Vår oppfordring går til legene, at de blir mer oppmerksomme når de skriver ut resepter. Realiteten er at bare noen uker med bruk kan utvikle fysisk avhengighet.

60.000 norske kvinner og menn bruker opioider hver eneste dag, og har gjort det over minst ett år. Disse menneskene har et alvorlig avhengighetsproblem, og et stort behov for hjelp til avrusning.

Mer enn halvparten av de som dør av smertestillende, får midler på resept fra en lege, ifølge en nasjonal studie utført av prosjektet Point, som blir finansiert av Norges Forskningsråd. Det tilsvarer over 100 dødsfall i Norge, hvert eneste år. Illegale rusmidler og alkohol forsterker problemet.

Du kan si nei til smertestillende! Etter en operasjon får man ofte resept på sterke smertestillende medikamenter. Mange trenger dem, men legen har uansett et stort ansvar i å informere om risiko. Og for å redusere overdosefaren, er det nødvendig å bruke så lite smertestillende som mulig.

Vi i KORUS øst er ansvarlige for et regionalt nettverk, der mange kommuner deltar og utveksler erfaringer om hvordan det forebyggende arbeidet kan styrkes. Det er gledelig å se at mange kommuner tar utfordringene på alvor. Fremover må fastlegene, spesialisthelsetjenesten og kommunene jobbe tett sammen for å forebygge overdoser blant gruppen av smertepasienter.

31. august blir verdens overdosedag markert flere steder. Dagen blir brukt til å løfte frem denne alvorlige utfordringen, blant annet i Hamar og Stange.

Forebyggingen må fortsette. Det er positivt at Helsedirektoratet allerede er i gang med å jobbe ut en strategi, for hvordan denne delen av overdoseproblematikken skal forebygges.

Jeg håper at legene våre vil ta inn over seg sin rolle, og at de blir med på å finne løsninger.

Vi må samtidig fortsette å forebygge overdoser blant rusbrukere. Vi må sikre god oppfølging av de som har overlevd en overdose, for å unngå en ny, og vi må støtte etterlatte og pårørende.

I tillegg trenger vi bedre og raskere tilgang til psykisk helsehjelp.