Søndag ettermiddag sto flomvatnet nær Vikingskipet, og det dekket mye av arealet som Hamar valgte som tomt til sjukehus. Flommen viser at arealet ikke er egnet til formålet.

Søndag målte vatnet i Mjøsa 7,45 meter. Det er cirka en halv meter mindre enn flommen i 1995, og litt mindre enn i flommen i 1967.

I 1927 var flommen mye større. Med litt mer uflaks og styrtregn kunne det nå lett blitt mye mer enn det ble. Og hva om styrtregnet hadde kommet i snøsmeltingen? Det hadde blitt mye mer ille.

Uansett sto vatnet søndag så høyt at det sperret Åkervikvegen forbi Vikingskipet. Skipet var stengt, og brannmannskapet hadde flyttet fra stasjonen sin. Flere av bedriftene der var stengt.

I januar 2022 sa to statlige direktorater at arealer som det flomutsatte ved Vikingskipet ikke er egnet til tomt for sjukehus. Det var derfor høyst merkelig at ordfører Einar Busterud (BBL) så sent som i juni i år i HA tviholdt på at arealet er godt egnet til å huse et sjukehus.

Arealet ved Vikingskipet har fire ganger på mindre enn 100 år vært helt eller delvis blitt tatt av flom. Ekspertene varsler nå at slike flommer heretter kommer mye oftere.

Flommen nå er en kraftig vekker. Beredskapen i svært mye av samfunnet må bli vesentlig bedre. En viktig del av det er at feilplasserte bygninger og andre tabber øker kraftig kostnadene på skader. Det er billig og fornuftig å bygge på arealer som er flomsikre.

Da er arealet ved Vikingskipet ikke egnet for sjukehus. Det lærte nok en gang flommen nå oss.

Da Vikingskipet skulle bygges, var det i 1980-åra en heftig debatt om hvor i Hamar det skulle skje. Jeg undres på hva de nå tenker de som da ville legge skipet et annet sted i byen. I etterpåklokskapens klare lys kan vi også spørre om det var klokt å legge brannstasjonen ved Vikingskipet.

Vi kan også spørre om det var lurt å bygge ut Koigen og stranda slik Hamar har gjort og vil gjøre. En fattig trøst er at en del andre kommuner har gjort det like ille. Framtidige flommer vil gi oss svaret på hvor klok eller uklok utbyggingen langs stranda vår er.