Det ble organisert slik i 2018 -2019, fra tidligere å ligge under kultur og frivillighet.

Etter omorganiseringen har fritidstilbudet til mennesker med utviklingshemming jevnt og trutt blitt dårlgere. I begynnelsen av mars i år nådde fritidstilbudet tidenes bunnpunkt: Alle kommunens tilrettelagte fritidstilbud ble fjernet. KOmmunen er lovpålagt å ha et fritidstilbud til også denne delen av byens innbyggere. Dette resulterte i gode innlegg i media fra fortivillte deltagere i aktiviteter som ble borte.

Etter intervjuer med HA ble det opplyst fra Helse og omsorg sin side at de arbeidet med en plan som skulle se dagens lys senest medio mars. Nå er vi kommet til mai og fremdeles er det ikke presentert noen plan. Det er imidlertid kommet hele 3 tilbud til fritidsaktiviteter som mennesker med utviklingshemming nå kan velge mellom og kan delta på:

*Vår klubb, arrangeres en gang pr måned på Storhamar vg skole

*Boccia 2 ganger pr måned på Olsrud arbeid og aktivitet

*Allidrett 2 ganger pr mnd på Olsrud arbeid og aktivitet.

så da tenker jeg, Hamar, som tar mål av seg til å bli en av landets beste byer å bo i, med en visjon der det heter: Innlandets urbane hjerte. Og en av verdiene Hamar arbeider etter er at byen skal være Åpen: Hamar kommune er til for alle.

For meg som pårørende til en datter med utviklingshemming, blir det veldig langt mellom liv og lære.

Alle skal kunne delta på fritidsaktiviteter og ferie. Enhver har rett på fritid og hvile, det gjelder utviklingshemmede, så vel som deres foreldre og pårørende.

Men ikke alle får det. Mange personer med utviklingshemming kan ikke delta i idrett eller fritidsaktiviteter med like forutsetninger som andre barn og unge. Høyres mål er at alle skal kunne delta i fritidstilbud og fysisk aktivitet, og ha meningsfulle ferier som også sikrer avlastning for pårørende.

Viktigste tiltak:

• Kommunene skal legge opp til at den enkelte har valgfrihet av ulike fritidstilbud. Kommunene kan samarbeide med andre kommuner for å skape et godt tilbud for flere

• Sikre at personer med utviklingshemming får tilstrekkelig BPA-timer til å delta på fritidsaktiviteter og til å kunne dra på ferier

• Alle barn som har en utviklingshemming, skal ha rett på et tilrettelagt ferietilbud hvis man ikke har andre alternativer

Individet i sentrum. Høyre vil utvikle et samfunn som gir muligheter for alle. Vi vil at individet skal settes i sentrum

For Høyre er det helt grunnleggende å sikre et samfunn som respekterer, legger vekt på og utvikler individenes selvbestemmelse, deltakelse, ytringsfrihet, likestilling, ikke-diskriminering, inkludering og mangfold. Derfor er det viktig at vi har en god politikk for å skape en bedre hverdag for personer med utviklingshemming. Personer med utviklingshemming er en mangfoldig, og ikke en homogen gruppe. Å leve med diagnosen utviklingshemming kan være stigmatiserende. Vår jobb er å unngå slikt stigma.

Til informasjon har vi heldigvis frivilligheten som har sine aktiviteter og derigjennom er med på gjøre livene bedre for mennesker med utviklingshemming og deres familie. Hamar kommune kan bedre enn det de viser nå.

Jeg avslutter dette innlegget med å sitere Kåre Willoch: Hvor bra samfunnet er gjenspeiles i hvor bra samfunnets svakeste har det.