Ap, SV, MDG, V, KrF og PP er blitt budsjettvenner i år. Det har resultert i tidenes største overkjøring – av fylkestingets enstemmigevedtak om handlingsregler og Ap-regjeringens predikerte skatteinngang.

Når omsider flertallspartiene la frem sitt forslag til økonomiplan - tre dager etter fristen vi selv har vedtatt og som både H, FrP og Sp har overholdt – viser man mangel på budsjettdisiplin og liten omtanke for ungene våre.

Politikk handler om å prioritere innenfor en ressursramme. Alle vet at vi har svært tøffe tider – og vi vet at det kun blir verre de neste årene. Usikkerhet i økonomien, både nasjonalt og globalt; sterk prisvekst, sterk økning i energikostnadene og økte pensjonskostnader pga. høy lønnsvekst.

Ikke minst har utfordringen med lite frie disposisjonsfond vist seg som en utfordring når det utforutsette skjer – usikkerhet rundt finansiering av Tretten bru, for å nevne noe.

Fylkestinget har ansvar for over 1.200 bruer. Stortingets overføringer dekker ikke de konjunkturavhengige kostnadsøkninger – verken reel lønnsstigning eller prisøkningen på de tiltak vi allerede har vedtatt eller iverksatt - og regjering og stortinget uttrykker gang på gang at det ikke vil bli mer penger fremover, tvert imot.

Derfor vedtok fylkestinget tydelige tallfesta styringsmål for budsjettet i juni 2022. Vi ble enige om å øke egenfinansieringen og å holde gjeldsgraden nede. Vi ble også enige om å ha et disposisjonsfond til bruk for uforutsette hendelser.

Alt er fullstendig tilsidesatt av flertallspartiene. De har reversert omtrent samtlige av fylkesadministrasjonens forslag til kutt for å få en bærekraftig økonomi. Så har man i tillegg lagt ekstra 70 mill. kr. årlig til kollektivtransport, for å nevne noe. Det høres jo flott ut….

Hvordan skal dette så betales? Jo, man låner 215 millioner i fireårsperioden, og bruker 100 millioner fra disposisjonsfond som i forveien er langt under ansvarlig størrelse.

Så gir man blanke i regjeringens tydelige føringer, og legger inn en forventing om større skatteinngang enn predikert, 147 ekstra millioner. I en tid der det spås resesjon fra alle kanter. Totalt altså 462 millioner kroner mer enn administrasjonens forslag.

Politikk handler om å prioritere innenfor en ressursramme. Alle vet at vi har svært tøffe tider – og vi vet at det kun blir verre de neste årene.

Hanne Alstrup Velure, Fylkesgruppeleder for Innlandet Høyre, Lesja

Og - så har Ap i tillegg en høyt profilert sak om å drive kollektivtransport i egenregi som man har jobbet hardt for å få utsatt til etter budsjettprosessen. Ikke så rart – den vil nemlig koste fylkeskommunen 110-140 millioner pluss pensjonsomkostninger.

Det er også mye snakk om el-båt på Mjøsa – heller ikke lagt i budsjett. Ny Tretten bru vil koste min. 300 mill. som heller ikke er budsjettert i administrasjonens forslag – men som vi fortsatt er usikre på om Staten vil betale.

Høyre har i sitt forslag holdt seg fullstendig på samme linje i forhold til vedtatte handlingsregler for budsjettarbeidet som det administrasjonen har foreslått.

Vi har prioritert innenfor denne rammen og ikke falt for fristelsen til å verken låne mer eller bruke opp det i forveien alt, alt for lille disposisjonsfond som vi sårt vil trenge fremover. Det har virkelig ikke vært enkelt – men vi mener ikke fylkespolitikerne i Innlandet har annet valg dersom man vil føre en ansvarlig økonomisk politikk!

Kommunelovens §14-4 sier at «Økonomiplanen og årsbudsjettet skal settes opp i balanse og være realistiske, fullstendige og oversiktlige». Ap, SV, MDG, V, KrF og PP sitt forslag er ikke realistisk. De har valgt å tilsidesette de spilleregler vi var enige om før vi begynte – skuffende, for ikke å si respektløst overfor andre partier som følger reglene, overfor administrasjonens arbeid …..men aller mest overfor de som kommer etter oss!

For - hvem får regningen? Det gjør barna våre!