Jeg skal innrømme at ordlyden ble spontan, men mens ordene falt gjennom rommet var det tausere i Stange rådhus enn på lenge. Det var et alvor i rommet, og den ellers så joviale lederduoen Christiansen og Gihlemoen så taktfast ned i hver sin bordplate.

Årsaken til at jeg kaller dette budsjettforslaget for galskap er ganske enkel. Stanges økonomi er anstrengt, og det har den vært over tid. Utgiftene overstiger inntektene betraktelig hvert eneste år, og vi som folkevalgte sitter med ansvaret for å løse problemet.

I en slik situasjon mener jeg det er rett ut galskap å si «nei takk» til økte inntekter, og samtidig bruke opp sparepengene våre.

Stridens kjerne er altså en samlet sum på 13 millioner kroner i økt eiendomsskatt. For de aller fleste betyr det 1050 kroner mer i året. Hadde SV fått det som vi ville med månedlig fakturering, utgjør det 87,50 kroner i måneden. Til sammenligning betyr det 1 snusboks mindre i måneden, eller rett i underkant av en halvliter ute.

Samtidig som flertallspartiene setter himmel og jord i bevegelse for å skåne deg for 87,50 kroner i måneden, økes husleia i kommunale boliger med 5 prosent fra 2023 til 2024. En husleie på 8000 kroner i måneden økes med 400 kroner i måneden, altså mer en fire ganger så mye som den planlagte økningen i eiendomsskatt. Etter mitt politiske hjerte er dette beint frem urettferdig.

Galskap er det også når flertallspartiene finansierer bøtteballetten ved å tømme kommunens sparegris for 43,6 millioner kroner de neste årene. Allerede tidlig i 2025 vil saldoen for det frie disposisjonsfondet være i minus.

For FrP har redusert eiendomsskatt vært en fanesak lenge, men at Arbeiderpartiet ikke benytter muligheten til å drive aktiv omfordeling er oppsiktsvekkende. Ved å gjøre dette grepet spiser flertallspartiene nemlig opp alt politisk handlingsrom.

De gjør ingenting annet enn å skåne deg for 87,50 kroner i måneden. På den andre siden legger SV sammen med Nærmiljølista og Venstre frem et alternativt budsjett som sikrer at alle med inntekt under 475.000 kroner i året ville fått fritak fra eiendomsskatten. På den måten skånes de med lavest inntekter og de med litt romsligere lommebøker bidrar litt mer til fellesskapet.

Vårt felles alternative budsjett viser også tydelig hvordan Stange ville sett ut med et annet valgresultat. Vi følger opp det vi sa i valgkampen om å endre skolestruktur. Det gir oss rom for å øke grunnbemanningen i barnehagene, sikre økte sosialfaglige ressurser ved de sammenslåtte skolene og vi sender et tydelig signal om at grunnbemanningen må økes i helse og omsorgstjenestene, samtidig som vi klarer å spare penger utover i økonomiplanperioden.

I ekteskapskontrakten til flertallspartiene står trygg økonomisk styring av kommuneøkonomien sentralt. Deres første felles budsjett vitner om det stikk motsatte.