Situasjonen i Hamars vennskapsby Khan Younis er katastrofal. På Gazastripen hvor vår vennskapsby befinner seg er nå 26.700 mennesker drept, av disse over 10.000 barn.

Ytterligere 8.000 er savnet under ruinene og antatt omkommet. Nær 2 millioner mennesker er drevet på flukt, men de har ingen steder å reise som er trygge.

Da krigen begynte var Khan Younis en by staten Israel betegnet som trygg og ba palestinerne flykte til. I de siste ukene har Israel bedt over 500.000 mennesker evakuere Khan Younis, og kampene foregår nå der.

FN har uttalt at Gaza er «ubeboelig», og at den humanitære situasjonen er uten sidestykke i moderne historie. Sør-Afrika stevnet Israel inn til den internasjonale domstolen ICJ for folkemord mot palestinerne.

Domstolen har åpnet for å undersøke saken og har pålagt Israel å innføre hastetiltak for å unngå folkemord.

I siste kommunestyremøte i 2023 antok Hamar SV at kommunestyret ville stille seg bak en uttalelse som uttrykte solidaritet med vår vennskapsby.

Uttalelsen var formulert på bakgrunn av den forferdelige massakren og gisseltakingen i Israel 7. oktober, og den påfølgende krigen vi har sett i Gaza de siste månedene.

SV, med støtte fra AP, Rødt og MDG, ba kommunestyret stille seg bak krav om umiddelbar varig våpenhvile, beskyttelse av sivilbefolkningen, frigivelse av alle gisler og straffeforfølgelse av krigsforbrytelser.

Uttalelsen inneholdt også bekymring for økende antisemittisme og rasisme.

Det skulle vise seg at SVs foreslåtte uttalelse var for radikal for et flertall i kommunestyret. Etter forslag fra Høyre ble flere elementer fjernet før uttalelsen ble vedtatt.

Alle referanser til solidaritet med vår vennskapsby og krav til nasjonale myndigheter ble tatt bort. Dette synes vi er trist!

SV mener at Hamar, gjennom sin vennskapsforbindelse med Khan Younis fra 2001, har et spesielt ansvar for å vise solidaritet. Hvis det ikke trengs nå, når vennskapsbyen vår legges i ruiner og sivilbefolkningen sulter, når er tiden egentlig inne?

SV mener også at Hamar kommune burde reagere tydelig når vi ser brudd på menneskerettigheter, og har et spesielt ansvar når det skjer slike brudd i en av våre vennskapsbyer.

Det betyr noe hva politikerne i Hamar og kommunestyret sier. Det kan være lett å avfeie slike uttalelser som symbolpolitikk, men en formelt fattet uttalelse viser hva folkevalgte politikere fra befolkningen i Hamar står for.

Nasjonalt ser vi at folket synes krigen har gått for langt og at Norge burde gjøre mer. VG påpeker at annenhver nordmann nå vil ha boikott av Israel.

NRKs siste undersøkelse viser at over 65 % mener at det internasjonale samfunnet aktivt må presse på for en umiddelbar våpenhvile.

Tromsø er den eneste byen i Norge utenom Hamar som har en vennskapsby på Gaza. Her gikk alle politiske partier sammen om en felles uttalelse.

Denne inkluderte tydelige krav til nasjonale myndigheter om at Norge blant annet må jobbe for en varig våpenhvile og hindre folkemord.

1. desember 2023 skrev avisa iTromsø at høyresiden konkluderte med at det ikke går an å stille seg på sidelinjen slik denne krigen har utviklet seg.

De påpekte at Tromsø kommune var tidlig ute med et slikt grep på grunn av «byens selvbilde som solidaritetsby, og vennskapsbyavtale med Gaza».

Hvor er Hamars selvtillit som solidaritetsby?

Uttalelsen Hamar kommunestyre vedtok 20.12.2023 sa ingenting om solidaritet med vår vennskapsby. Likevel har Hamar vist solidaritet på andre måter.

Etter forslag fra ordføreren vedtok formannskapet å bevilge 250.000 for å synliggjøre vår kommunes støtte til sivilbefolkningen i Khan Younis. Her stemte bare Høyre og Pensjonistpartiet imot.

Ved inngangen til 2024 har det blitt etablert en privat spleis kalt Hamargaven. Denne samlet inn et tilsvarende beløp. Under monologfestivalen ble Gazamonologene satt opp for fullsatt sal.

Vennskapsbyforeningen Hamar-Khan Younis forteller om stor interesse og nye medlemmer. Flere demonstrasjoner for våpenhvile har vært arrangert i byen vår.

Folk i Hamar viser engasjement i solidaritet med vår vennskapsby Khan Younis. Kan 2024 bli året hvor vi også bygger opp og viser vår selvtillit som solidaritetsby?

Forhåpentlig vil dette også bety at solidaritet med vår vennskapsby og krav til nasjonale myndigheter ikke lenger er for radikalt å uttrykke for et flertall i Hamar kommunestyre.

Kan den politiske høyresiden i Hamar, inkludert flertallet i BBL og Venstre, forklare hvorfor det i kommunestyret 20.12.2023 ikke var mulig å vise solidaritet med sivile i vår vennskapsby og kreve varig våpenhvile?