Utviklingshemmede har dobbel risiko for å bli utsatt for overgrep. Alle er enige om at det er grusomt, og nå har Hamar og Ringsaker valgt å gjøre noe med det.

Hamar og Ringsaker er nå en av et titalls kommuner i Norge som velger å bruke tid og penger på et kurs som gir utviklingshemmede mulighet til å ta mer kontroll i eget liv. Kurset heter VIP - Viktig Interessant Person.

VIP-programmet driftes av Likestillingssenteret og Nok Hamar, og vi utdanner ansatte i kommunen gratis. Disse blir VIP-instruktører og det er instruktørene som holder kurset for sine innbyggere.

Gjennom hele livet lærer utviklingshemmede at andre bestemmer. Andre tar valgene for dem, og de lærer å ikke si nei. Familien har kanskje kontroll på lommeboka, og de ansatte der de bor bestemmer når det er tid for en dusj eller når de skal handle. Ikke alltid, men ofte.

Takk til Hamar og Ringsaker for at dere velger å bruke tid og penger på det.

Resultatet er en gruppe mennesker som har dobbel risiko for å bli utsatt for overgrep, bare ved å være den de er. Mange har så lite kontroll over eget liv, at de kan tro vold er normalt. VIP-programmet er laget for å snu dette.

På kurset lærer deltakerne om selvbestemmelse. Det kan være alt fra å selv velge klær til å bestemme mat selv, eller dra på tur alene. Det kan dreie seg om å lære hva det vil si å være kjærester, eller å komme seg ut av et voldelig forhold. De bygger også selvtillit og vennskap.

I det store bildet er kurset også et verktøy for å svare på en FN-konvensjon som nesten ingen vet om.

CRPD er en forkortelse som står for FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Begrepet brukes mye av oss som jobber med tematikken, men er ikke særlig kjent utenfor fagmiljøene.

På samme måte som FNs barnekonvensjon tar for seg barns rettigheter, tar CRPD for seg rettighetene til alle funksjonshindrede, som inkluderer mennesker med utviklingshemming.

Det er 10 år siden Norge forpliktet seg til denne konvensjonen. Likevel er det gigantiske hull i norsk lov, som fører til at diskriminering skjer som en del av strukturene i samfunnet. For eksempel i skolen, helsetjenesten og arbeidslivet. Mangel på selvbestemmelse er et slikt hull.

Tidligere likestillingsminister Anette Trettebergstuen har kalt dette et demokratisk problem. Heldigvis startet hun og regjeringen i 2022 arbeidet med å gjøre konvensjonen som en del av norsk lov.

Men ved å velge å bruke VIP-programmet er Hamar og Ringsaker faktisk foran nasjonal lovgivning når det kommer til rettighetene til sine innbyggere.

Likestillingssenteret og Nok Hamar har utdannet VIP-instruktører i nesten 20 kommuner siden 2019. Kommunene har holdt kurs for innbyggerne, og i hver kommune har det kommet fram historier om vold eller overgrep, som ikke var kjent fra før.

Når vi snakker om FN, regjeringen og lover, er det lett å glemme hvilken påvirkning dette har på hverdagen den enkelte. Forskning på VIP-programmet viser at kurset endrer liv, åpner muligheter og gir utviklingshemmede verktøy til å stoppe vold og overgrep før det skjer.

Takk til Hamar og Ringsaker for at dere velger å bruke tid og penger på det.

Om du som leser dette eller noen du kjenner kunne tenke dere å delta på et voldsforebyggende kurs, oppfordrer vi til å ta kontakt med VIP-koordinator i din kommune.