Som tidligere utrykningsleder i deltidsbrannvesen kjenner jeg dette igjen fra brannberedskapen.

Men i resten av kommunene kommer det stadig trusler om privatisering og konkurranseutsetting, som ødelegger mulighetene for å tenke strategisk styring over viktige samfunnsområder. Foran kommunevalget lover Høyre privatisering og konkurranseutsetting: gamle ideer og dårlige løsninger som de har gått til valg på før.

Vær trygg på at det kommer til å svekke beredskapen. Fagmiljøer blir splittet opp og man mister stordriftsfordeler. Styring gjennom kontrakter er dyrt og byråkratisk.

Får Høyre viljen sin kommer problemene til å tårne seg opp, og kommunene er dårligere stilt til å håndtere dem.

Kommunen er viktig, men hverken stat eller kommune kan gjøre alt. Vi trenger samarbeid med private for å løse midlertidige behov. Skal det bygges en bro, kan ikke kommunen ta den jobben selv. Men ikke tro at oppgavene til teknisk sektor i kommunen handler om midlertidige behov.

Det handler om daglig vedlikehold, kartlegging av tilstanden, og flomsikring når det smeller sånn som nå. Konkurranseutsetting av varige driftsoppgaver er et neoliberalt misfoster som ikke hører hjemme i 2023.

Drift i egenregi gir god beredskap. Det gir muligheten til å tenke helhetlig og bygge opp kompetanse kommunen har bruk for – til daglig og ikke minst når krisen treffer. Kriser kommer per definisjon brått på og krever akutt handling av myndighetene. Vi må sørge for at kommunen selv har handlingsrom til å handle raskt og effektivt!

Under korona-krisen fikk vi det samme demonstrert. Kommunene som hadde renholdere i egenregi hadde fordelen av å kunne omdisponere disse. Det samme så vi på sykehus med egne vaskerier. Behovene endrer seg raskt. Og tilgang på samfunnskritisk personell er gull verdt. Alternativet er å være bundet av kontrakter med private selskaper, som er risikabelt.

Endrede behov gjør at kontrakter må reforhandles. Dessuten er risikoen når man lener seg på private at selskapet kan gå konkurs.

Nå når ekstreme nedbørsmengder har herjet i Innlandet ser vi hva det betyr i teknisk sektor. Lokalt gjøres det en kjempejobb rundt om i kommunene i Innlandet, også blant private – men når vi er rundt og støtter medlemmene våre er det ingen tvil om at kommune har en kjempefordel når de har ansatte i egenregi som er klare til å rykke ut og bidra, som kjenner forholdene og som kommunen kan styre direkte.

La meg trekke fram et eksempel: Se i Gran kommune, der skulle tjenestene i vei og park legges ut på anbud - noe som ble stanset i 12 time. Nå kunne de kommunalt ansatte bare rykke ut til de stedene de viste det kunne være utfordrende når «Hans» slo til.

De var kjente på alle stikkledninger, bekker, elver, broer, veier ect. Det handler om skape trygghet slik at ingen kommer ut for fare. Noe kunne de redde der og da med de utstyret de hadde, men de måtte også rekvirerte private entreprenører som kunne bistå.

Som sagt: God beredskap handler om folk med rett kompetanse på rett sted.

Dessverre er det ikke bare her Høyre svikter. Erna Solberg startet valgkampen med å si at ingen Høyre-kommuner skal heve vann- og avløpsgebyrene.

Det til tross for at effektene av ekstremvær bare blir verre, blant annet på grunn av klimaendringer.

Og til tross for at ledningsnettet for vann- og avløp i kommunene hverken er dimensjonert for dagens samfunn eller er i nærheten av å ha blitt vedlikeholdt godt nok. Gårsdagens synder er i ferd med å innhente oss. Utskiftningen av ledningsnettet går alt for seint og krever store kostnader framover.

Høyres mål om konkurranseutsetting vil tappe kommunene for kompetanse og handlingsrom når krisen inntreffer. Kombinert med Solbergs løfte om at kommunale avgifter ikke skal økes de neste årene ligger det en tidsinnstilt vannbombe under kommune-Norge. Får Høyre viljen sin kommer problemene til å tårne seg opp, og kommunene er dårligere stilt til å håndtere dem.

Høyres liker å kalle seg ansvarlige, men på dette området er politikken mer enn uansvarlig, den er helt useriøs.