Dere er bindeleddet for pasientene i møtet med norsk helsevesen. Som fastlege kjenner du pasientene dine, du følger de opp, er en tilrettelegger, sparringspartner, og behandler.

I en tøff hverdag står du der og skal følge opp mange pasienter med ulike diagnoser og behov. Arbeidsdagen varer gjerne utover kvelden, og du kjenner kanskje på at du ikke er tett nok på pasientene dine. Vi vet at du gjør det du kan, og vi vet at du vil så mye mer.

Det setter vi på vegne av våre medlemmer stor pris på.

Selve fastlegeordningen er presset på tid og ressurser. I dag står nesten 220 000 mennesker i Norge uten en av dere ved sin side.

Det er lett å forstå at ordningen oppleves som krevende for mange av dere – men dere er altså der, og vi må si i fra om hva som opptar våre medlemmer.

Som fagperson og det faste bindeleddet er dere viktige for de vi representerer – kronikere med et sykdomsbilde som trenger tett, god, faglig oppfølging.

På samme måte som deres organisasjon presser på for å gjøre ordningen bedre, presser LHL på for at fastlegeordningen skal styrkes, og spisses. Vi gjør på mange måter felles kamp. Det tror vi er bra - for pasientene, og dere.

14. mars kom Regjeringen med en styrking og endring av finansieringsmodellen for fastlegeordningen. Intensjonen er at tilgjengeligheten skal bli bedre, og at dere skal ha mulighet til å følge opp pasientene på en bedre måte.

720 millioner kroner ble lagt på bordet, og med en innretning der basistilskuddet skal bli mer pasienttilpasset, noe som innebærer at tilskuddet som følger hver pasient skal avhenge mer av innbyggerens behov for tjenester.

Slik vi ser dette er intensjonen at kronikere med behov for tett oppfølging skal få mer av deres tid, og oppmerksomhet.

Det opplever vi som positivt. Vår forventning på vegne av våre medlemmer er at de får en enda bedre relasjon til dere som behandlere, og at dere kan avsette mer tid til pasientoppfølging og ivareta behandlerrollen.

Det er fra deres side varslet at regjeringens siste utspill ikke er godt nok, eller løser krisen. Det er vi enige i, men vi ser dette som et skritt i riktig retning og ser med spenning frem til resultatene av arbeidet til ekspertgruppen som skal foreslå tiltak gjeldende fra 2024 og framover.

Vi, som dere mener det er behov for tydelige, strukturelle grep som ruster opp allmennlegetjenesten på både kort og lang sikt – til det beste for deres yrkesgruppe og for de vi står felles om - pasientene.

I mellomtiden er det for oss viktig å minne deg som fastlege på hvor viktig du er for en med kroniske lidelser som trenger hjelp og omsorg.

Vi heier på deg, og står sammen i kampen om en bedre fastlegeordning for pasienter som trenger din kunnskap og tette oppfølging for en bedre helse.