Jeg prøver meg på en liten oppsummering for å sette det inn i en større sammenheng: Rent historisk er det første gang siden Kalmarunionen (1397-1523) at alle de nordiske landene blir samlet under en og samme forsvarsparaply. Etter at Gustav Vasa brøt ut av Kalmarunionen, gikk Sverige og Danmark-Norge hver sin vei.

De var bitre fiender under Den store nordiske krig (1700-1721) som førte til at svenskene mistet sin stormaktsstilling i Europa. Tsar-Russland sto etter det fram som en ny stormakt, og Danmark-Norge satt igjen med en stor statsgjeld etter de kostnadskrevende krigene. Den høye ekstraskatten som almuen måtte betale inn til statskassa på Slotsholmen i København, førte blant annet til den såkalte «Strilekrigen» i Bergen i 1765 - det største opprøret mot øvrigheten i det dansk-norske eneveldets tid.
Napoleonskrigene (1800-1815) økte avstanden mellom de nordiske landene siden Danmark-Norge valgte Napoleons side i krigen.

Norge fikk i 1814 sitt eget Storting og en progressiv grunnlov uten adelsprivelegier, men det var svensk utenrikspolitikk som gjaldt i hele tidsrommet fra 1814-1905. Danmark fikk en ny stor knekk etter nederlaget mot Preussen i 1864 som endte med et nasjonalt traume.

Under 1. verdenskrig valgte de nordiske landene å være nøytrale, «klok av skade» etter Napoleonskrigene som var en katastrofe - særlig for Danmark.

Siden nøytraliteten viste seg å være «en suksess», hvor alle de nordiske landene relativt sett kom godt ut av 1. verdenskrig, var det naturlig å fortsette i samme spor.

I dag vet vi at Norges overdrevne tiltro til nøytraliteten skulle bli skjebnesvanger; ikke minst fordi regjeringen ikke prioriterte å bygge opp et troverdig nasjonalt forsvar i 1930-årene.

Den norske og den svenske krigserfaringen var ulik, og krigserfaringen var utslagsgivende da Norge og Danmark gikk inn i NATO helt fra oppstarten av alliansen. Samtidig banker den kalde krigen kraftig på døra, og den norske forsvarsevnen var på et nullpunkt etter 5 år med okkupasjon. Med Sovjetunionen og Stalin som nabo er eneste utvei å søke vestover mot England og USA.

Sverige og Finland valgte som kjent å fortsette med nøytralitetspolitikken helt fram til Russland angrep Ukraina i februar 2022. Det blir feil å takke Russland for å ha samlet Norden, men det er litt av historiens ironi som gjør at historien alltid er uforutsigbar og spennende. Grunn nok til å børste støvet av historiefaget i norsk skole.