Flere barn og unge som bor i kommunale boliger forteller at de har det bra der de bor. Men de sier også at det er mye som bør bli bedre.

Hjemme kan være et lite og trangt sted. De kommunale leilighetene er ofte små, og barn må dele rom med et eller flere søsken.

Det er ikke nok plass til å gjøre lekser, eller til å ha venner på besøk. Barn og unge ønsker seg store nok leiligheter til barnefamilier.

Hjemme kan være et utrygt sted. Barn og unge lever tett på naboer som ruser seg, eller som har alvorlige psykiske lidelser. Det kan være rop og støy i gangen, og noen som segner om i heisen.

Det kan oppstå situasjoner hvor politi eller ambulanse blir tilkalt. Barn og unge sier klart fra at barnefamilier ikke skal bo samme sted som narkomane, eller andre som sliter tungt.

Hjemme kan være et sted der det ikke er muligheter for lek og fritidsaktiviteter. Siden de fleste barn og unge i kommunale leiligheter har liten plass hjemme, så vil de gjerne ha bedre og mer tilgjengelige fritidsaktiviteter.

Ungdom forteller at de ønsker seg et aktivitetsrom i eller nær blokka si, hvor de kan være med venner, gjøre aktiviteter, lekser og feire bursdag.

Hjemme kan være et sted med kriminelle miljøer og rus. Mange barn og unge tilbringer store deler av fritiden sin ute i nærmiljøet, fordi det er fullt hjemme.

Dessverre er kriminelle og personer i rusmiljøet ofte en del av nærmiljøet til kommunale boliger. Barn og unge sier at de ønsker seg en ung voksen som kan komme dit de bor, som kan hjelpe dem med å løse konflikter og gjøre aktiviteter med dem.

Hjemme kan være et sted med dårlig råd. Når familien har lite penger, er det vanskelig å delta på turer eller fritidsaktiviteter. For noen kan selv bussbilletten bli for dyr.

Flere ungdommer forteller at de velger å snike fremfor å be om penger til billett. De ønsker seg gratis kollektivtransport, slik at de kan komme seg rundt til aktiviteter, skole og venner.

Hjemme kan være et sted du ikke vil fortelle at du bor. Det er stigmatiserende å si at du bor i en kommunal bolig. I noen kommuner holder det at du sier adressen din, så vet alle at du bor i «den blokka» eller «det området».

Situasjonene og rådene over er hentet fra det ungdom har fortalt Redd Barna og Senter for bolig- og velferdsforskning i en ny rapport, «Ungdom i kommunale boliger». Ungdommene i rapporten bor i Oslo, men det de forteller gjelder for barn i hele Norge. Dette er hverdagen til veldig mange barn og ungdommer, det er 111 000 kommunale boliger i Norge.

Hjemme skal være et trygt og verdig sted.

Barn og unge som bor i kommunale boliger sier at de har det fint der de bor, med familien og vennene sine. Det er viktig for dem å ha venner rundt seg, og de kjenner på et godt samhold, også med naboer.

Ungdommene sier at de viser mye omsorg for naboene sine, som de møter i gode og mindre gode stunder. De er opptatt av at alle som trenger det skal få et sted å bo, også de som sliter med rus og psykiatri. Men at det ikke skal være der barn bor.

Politikere har flere ganger sagt at barnefamilier ikke skal plasseres sammen med rusavhengige og mennesker med psykiske lidelser. Likevel fortsetter dette å skje.

Vi har et ansvar for barna som vokser opp nå. Alle kommuner må sørge for at barn og unge i kommunale boliger får et best mulig bomiljø. Hvordan er det i din kommune? Vet du hvordan barn og unge i kommunale boliger har det der du bor?

Redd Barna oppfordrer alle folkevalgte til å sikre at barn får innfridd retten til et trygt og verdig sted å bo.