Dette har ligget ute til høring siden november 2023, med frist 1. februar 2024.

Løten Ap har etterlyst å få kommunens høringsuttalelse opp til politisk behandling. Svaret er at kommunen ikke har kapasitet til å sende noe høringssvar.

Dette ser Løten Arbeiderparti med stor bekymring på, og vi velger derfor som politisk parti å sende en egen høringsuttalelse. Vi registrerer at Stange og Elverum er på ballen.

Jørn Arild Flatha, gruppeleder for Ap i Løten kommunestyre, har besøkt Livensveen Barnehage i Løten.

Løten Ap mener i sin høringsuttalelse at man i Barnehageloven må skille på mindre private barnehager, og de som er oftest oppe i media der utbytte kanaliseres til utlandet.

Løten kommune har i flere anledninger bedt de private barnehagene om å øke sitt tilbud, fordi Løten kommune ikke har kapasitet i kommunalt eide barnehager.

Løten Ap har fokus på ansvaret vi har for best mulig oppvekstvilkår for barna våre. Vi anerkjenner at det gode grunnlaget for barna legges i nettopp barnehagene.

Det er et overordnet mål for Løten kommune å være en attraktiv bokommune for barnefamilier. Kommunen ønsker å garantere barnehageplass, for de som søker.

Cirka halvparten av barna går nå i privat barnehage, og det er således et viktig bidrag for å sørge for garantert barnehageplass.

Vi anerkjenner at regjeringen ønsker å se på dagens regelverk. Dette er 20 år gammelt, og det har skjedd store endringer innen barnehagesektoren.

De foreslåtte endringene stiller krav til langsiktig planlegging, gode data, analyser av god kvalitet og treffsikre befolkningsframskrivinger.

Vi tar dette på største alvor, og demografi er viktig for å dimensjonere kommunens framtidige tjenestetilbud. Særlig når ressursene til kommunene ser ut til å bli knappere.

Kunnskapsdepartementet foreslår å gi kommunene hjemmel til å endre godkjent antall barnehageplasser hvert 10 år ved overkapasitet i hele eller deler av kommunen.

Vi mener kommunene bør få anledning til å dimensjonere sektoren i særskilte tilfeller utenom 10-årsperioden. Dette grunnet flyktningsituasjoner og kriser som kan oppstå.

Samtidig ser vi at en 10-årsperiode er med på å sikre de private barnehagene viktig forutsigbarhet.

Departementet foreslår å gi kommunene mulighet til å gi forskrift om prioritering ved opptak av barn, åpningstid, bemanning, kompetanse, nivå på kostpenger og foreldrebetaling.

Lokale forskriftskrav vil gjelde i tillegg til de nasjonale reglene og skal finansieres av kommunen.

Løten Ap støtter endringer i lovverket som sikrer styring og kontroll med kommunens forpliktelser.

Våre verdier er frihet, likhet og solidaritet. Vi ønsker å redusere ulikhet også innenfor tjenestetilbudet i barnehagene.

Endringsforslaget om mer fleksibelt tilskuddssystem, gir kommunene mulighet til å utøve skjønn og styre etter lokale behov.

De lokale forskriftene som skal utarbeides, skal gjelde både lokale og private barnehager. Vi er usikre på om lokale forskrifter vil gi ønsket effekt overfor helheten for barnehagetilbudet i Løten kommune.

Usikkerheten om hvorvidt kommunen har kapasitet til å utarbeide egne forskrifter og håndheve disse, styrkes da kommunen ikke har kapasitet til å avgi høringsuttalelse i denne viktige saken.

Målet for Løten Ap er å drive en aktiv barnehagepolitikk og styrke kvaliteten lokalt. Dette må gjelde både kommunale og private barnehager, for å sikre helheten.

Det bør utredes om det er risiko for ulikheter i forvaltningen av nytt lovverk i bakgrunn i kommunestørrelse og tilgjengelige ressurser. Vi ønsker at departementet og regjeringen utreder ytterligere risikoer ift. økte forskjeller mellom kommunene grunnet økonomi.

Løtenbarna skal konkurrere om de samme plassene i de videregående skolene, som barna i nabokommunene våre.

Vi er bekymret for at de lokale forskriftene kan føre til større ulikheter regionalt, og mellom kommunene. Det meste vil ha utgangspunkt i rammer og økonomi, handlingsrommet til hver enkelt kommune.

Derfor mener vi det er viktig at finansieringen styres sentralt.

Løten Ap vil fortsette å jobbe for at ungene i kommunen skal ha best mulig grunnlag, for sitt videre livsløp. Løten Ap takker både de kommunale og private barnehagene i Løten, som sikrer barna våre denne grunnpilaren i livet.