Nyhetene har i lang tid vært preget av Putins ubarmhjertige krig mot Ukraina, høye energipriser og den økende fattigdommen som kommer til syne blant stadig flere grupper.

Det siste bør særlig ryste politikerne i Ap som har tradisjon for å ivareta de svakeste.

Det er rart hvordan alt går i sykluser. Helt fram til etterkrigstiden var vårt samfunn preget av store klasseforskjeller.

Gjenreisningen etter krigen vil stå igjen som ei suksesshistorie. Klasseskiller ble utvisket og alle fikk det bedre. Ap satt i førersetet i hele denne tiden.

Da Einar Gerhardsen ble spurt om hva han var mest stolt av med det arbeidet Ap hadde gjort, svarte han at det var at ingen lenger trengte å stå med lua i hånda.

Vi opplever igjen økende klasseskiller. Tydeligst kommer dette fram gjennom de økende matkøene. Fattigdom forbindes ofte med skam.

Derfor var det flott av de som stilte opp på debatten hos Solvang og fortalte om hvordan de hadde det. En av deltagerne hadde et beskjedent juleønske. Han var glad i å tegne og ønsket et viskelær. Med det kunne han pusse ut det han hadde tegnet feil.

Ap hadde ikke tid til å møte opp i denne viktige debatten. Det var en uforståelig avgjørelse som de angret på i ettertid.

Hadde de hatt «et viskelær» hadde de nok pusset ut den hendelsen.

Men slike TV-opptak blir stående og er med på å danne et inntrykket av en regjering som hadde lukket øynene for disse problemene fram til de ble synliggjort på TV.

De høye strømprisene engasjerer. Fb-gruppen «Vi som krever billigere strøm» har nå 625.000 medlemmer. Folk skjønner ikke hvorfor vi skal gi flere kroner pr kWh for en vare det koster 12 øre å produsere. I andre bransjer hadde pristilsynet grepet inn for lengst.

Forklaringene til de høye prisene preges av argumenter som folk stiller seg skeptiske til. Vi skjønner at Putins krig er en viktig årsak. Men andre årsaker som tørrår og manglende kraft, kjøpes ikke ukritisk.

Men slike TV-opptak blir stående og er med på å danne et inntrykket av en regjering som hadde lukket øynene for disse problemene fram til de ble synliggjort på TV.

Erling Magne Johansen, Styremedlem Pensjonistpartiet Stange, Romedal

Håndteringen av de høye strømprisene er nok en av forklaringene til regjeringens lave oppslutning.

Regjeringen oppleves som handlingslammet, særlig av næringslivet som sliter med høye og uforutsigbare strømpriser.

Hvor lenge kan regjeringen leve med at hjørnesteinsbedrifter som Furnes Jernstøperi får problemer på grunn av de skyhøye strømprisene? Nå permitterer bedriften store deler av arbeidsstokken. Blir strømprisen fortsatt høy kan utflagging bli neste tiltak.

Kraftbransjen og politikere har mistet mye av sin tillit.

Skal denne tilliten gjenvinnes bør vi snarest få fastkraftkontrakter til fornuftige priser.

Det bør ikke være et urimelig krav. Vi snakker tross alt om kraft produsert i kraftverk som allerede er betalt av norske abonnenter.