Dagens regelverk og finansiering for private barnehager er 20 år gammelt, og skulle sikre rask utbygging. Nå har vi nye utfordringer, og ingen er fornøyde med dagens regelverk. Nye regler har lenge vært etterspurt fra sektor og Stortinget.

Barna må være de viktigste når vi nå skal lande det nye systemet for barnehagesektoren. Ap/Sp-regjeringen ønsker et regelverk som bidrar til at barn i hele Norge får et likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet. Uavhengig om barna går i en privat eller offentlig barnehage.

Jeg er helt enig med Jan Tore Sanner som i mai 2018 sa til Aftenposten at “Dagens regelverk er utdatert”.

Det er kritikkverdig at høyreregjeringen på tross av gjentatte vedtak i Stortinget, og en rekke utredninger med klare anbefalinger om behovet for å oppdatere regelverket, likevel ikke fremmet lovforslag i Stortinget for å sikre et tydeligere regelverket tilpasset dagens situasjon i barnehagesektoren.

Finansieringen og regelverket må sikre en god økonomi og høy kvalitet, uavhengig av om barnehagen er enkeltstående, offentlig eller del av en kjede. Jeg mener denne oppryddingen er viktig for at det skal være legitimitet i pengeoverføringene og for å skape bedre vilkår for barnehagene.

Vi går løs på ryddejobben for å sikre et barnehagetilbud med høy kvalitet, bedre kontroll og at pengene kommer barna til gode.

Forslaget til regjering er nå sendt på høring, og vi vil selvfølgelig lytte til alle innspill fra sektor. Så håper jeg Høyre og Kari-Anne Jønnes vil være mer konstruktiv når saken kommer til Stortinget.