Leif Østmo spør i et åpent brev til Ringsakers politikere, hva vi vil prioritere i forbindelse med sykehusutbyggingen i Moelv.

Først, takk for ditt store engasjement for utvikling av Ringsaker.

Les også

Hva med fortsettelsen?

Den nye kommuneplanens samfunnsdel som er vedtatt av kommunestyret, sier en del om det du er opptatt av i ditt leserinnlegg. (Den kan leses på kommunens hjemmesider).

Jeg oppfatter det slik at det er stor tverrpolitisk enighet om at det selvfølgelig skal legges ned betydelige ressurser fra kommunens side i Moelv framover.

Mitt eget parti, Høyre, fikk inn følgende formulering i den nye samfunnsplanen:

«Videreutvikle Brumunddal og Moelv som kompetanse-, handels- og næringslivssentra».

Det er nå en pågående revisjon av arealplanene i kommunen. Med tanke på boligbygging, er det store tomte reserver tilgjengelig i Moelv. Det er også næringsarealer tilgjengelig. Revisjonen av arealdelen ses i sammenheng med prioriteringene i samfunnsdelen.

Disse to overordnede planene er alle kommuners "vegkart" til utvikling.

Utviklingen i Nydal, Brumunddal og Rudshøgda og Moelv har sitt utspring og forankring i disse planene. Mjøsparken, IKEA, Mjøstårnet, bilbyen i Nydal, Nortura og så videre er et resultat av at kommunens samfunns- og arealdel har fungert etter hensikten.

At Moelv kom i betraktning som vertsby for det nye Mjøssykehuset, handler ikke bare om en skjør politisk enighet i Innlandet, men om en kommune som har tenkt strategisk, og handlet etter hvert som ulike statlige utbyggingsprosjekt har kommet i vår veg.

Det handler om å bygge en slagkraftig kommune fra sør til nord.

Etter alle solemerker skal det investeres flere titalls milliarder i Moelv. Mer enn noen andre steder i kommunen så langt.

Det bør derfor herske liten tvil om at en på samme måte som ved utbyggingen av nye E6 gjennom Nydal, Brumunddal, og Rudshøgda vil ta aktivt eierskap i forhold til utviklingen av Moelv når de tre store statlige utbyggingsprosjektene realiseres. Kommunen og politikerne har allerede jobbet langsiktig.

Aktører er allerede på plass med blant andre større boligutviklingsprosjekt, det er også nye næringsetableringer i Moelv sentrum. Det er mye spennende som skjer, mer kommer.

Større enn Ringsaker.

Høyre sier også:

«Det skal investeres flere titalls milliarder i sykehus, dobbeltsporet jernbane og ny mjøsbru fram mot 2030. Høyre vil ta aktivt lederskap og arbeide for at kommunen benytter denne unike muligheten til maksimal uttelling for utvikling av Moelv og andre berørte områder både i egen kommune og i kommunene rundt oss.»

Konkret mener vi at det bør arbeides tett med kommunene rundt oss for å fremme næringer som naturlig vokser fram rundt et stort sykehus.

Det kan være farmasøytisk industri, forskning og innovasjon, ulike aktører innen helse og helseindustri. Listen er lang både knyttet til helse, men også en rekke andre tjenesteområder innen, service, handel og næring vil bli avgjørende.

Ikke minst vil nye nærings- og boligetableringer ha stort behov for kraft. Produksjon av kraft i egen kommune vil derfor bli svært viktig framover.

Det viktigste nå er altså at vi fremmer og legge til rette for utvikling av Moelv som kompetanse-, handels- og næringslivssenter i et perspektiv som viser at Moelv er en skikkelig ålreit bror for de andre Mjøsbyene og Innlandet.

Vi må kanalisere alt det gode som skjer i Moelv , så det finner vegen gjennom Skarpsnotunellen og over Mjøsbrua.