Gjennom et langt yrkesliv i psykisk helsevern har jeg ikke opplevd mangel på festtaler og planer knyttet til satsing på psykisk helsevern. Hva kan det da komme av at pasienter her alltid blir tapere?

En tidlig opptrappingsplan for psykisk helse kom i 1998, men var bare så vidt avsluttet da kravene om innsparing (altså nedtrapping) kom. Det er i år kommet en ny opptrappingsplan, som Kjerkol beskriver som ambisiøs, og i tillegg lover enda tre ekstra milliarder.

Samtidig bruker psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet allerede mer enn budsjettert, primært knyttet til utgifter som innleieleger utløser.

Omtrent samtidig gjøres det famøse vedtaket om å bygge Mjøssykehuset i Moelv, med inkludering av både Sanderud og Reinsvoll.

Med svak faglig forståelse legges veien åpen for inkludering av sårbare pasienter i et digert sykehus.

Liv Jerven, kommunestyremedlem BBL, Hamar

Den faglige begrunnelsen for nedlegging av disse to sykehusene er tilsynelatende god. Men bare tilsynelatende.

For det er helt riktig at pasienter med alvorlig psykisk lidelse og/eller rusproblemer lever i gjennomsnitt 15-25 år kortere enn resten av befolkningen.

Og grunnen er ikke overdoser eller selvmord. Nei – det er noe så enkelt som ikke utredet og/eller ubehandlet somatisk sykdom.

Hvis en ikke har grundigere faglig forståelse, blir det selvsagt enkelt å tenke at her er det gode faglige grunner for samlokalisering av psykisk helse og somatikk.

Men fra statsråden og styret i Helse Sør-Øst forventes mer enn overfladisk kunnskap.

For de ubehandlede helseproblemene i denne gruppen består i all hovedsak av sykdommer som fastlegen både skal og kan behandle.

Eksempelvis handler det om ubehandlet diabetes, sår som ikke gror, hepatitt, hjerteproblemer, smertetilstander og dårlig tannstatus.

Altså helseproblemer som i bare mindre grad skal behandles på sykehus.

Med svak faglig forståelse, legges veien åpen for inkludering av sårbare pasienter i et digert sykehus, hvor da også alle de kvaliteter knyttet til Sanderuds og Reinsvolls beliggenhet, natur og aktiviteter i skjermede omgivelser fjernes med et pennestrøk.

Under overskriften: Det satses på psykisk helsevern!