SV har støttet det målrettede arbeidet med etablering av industriområdet på Heggvin og vi støtter også etablering av datasenter som en del av det grønne skiftet.

Ja, SV stemte nei til Green Mountain sin etablering av datasenter på Heggvinn. Og med bakgrunn i den informasjonen som ble lagt frem for formannskapet da avgjørelsen ble tatt, så ville vi stemt nei på nytt.

Grunnen er den informasjonen formannskapet fikk om hvem som skulle benytte strømmen vår ved senteret. Garantien vi fikk gikk på to ting; Green Mountain var i kontakt med én hemmelig stor aktør, som ikke drev med kryptovaluta, og at anlegget i drift vil gi en sysselsetting på 350 årsverk.

Dette kunne ha betydd at anlegget ble benyttet «rett», som for eksempel til Norsk Helsearkiv - i så fall ville vi ha jublet. I verste fall kunne vi fått lagring av porno for en stor aktør, Truth Social eller lagring av data for Russiske myndigheter. Slik sett er vel TikTok midt på skalaen.

Det var for oss også en stor utfordring på eiersiden. Selskapet ble i 2021 kjøpt av Azrieli Group som er et ledende israelsk eiendomsselskap, med innvesteringer i okkuperte områder på Vestbredden.

For SV er det uaktuelt å støtte en etablering der overskudd vil gå til et Israelsk selskap med eierinteresser i okkuperte områder på Vestbredden, selv om Green Mountain i utgangspunktet er et norsk selskap.

Så ville flertallet gi tillatelse til etableringen. SV skal, sammen med de andre partiene, jobbe for at resten av området skal utnyttes til det beste for Hamarregionen og et grønt skifte. Om dette målet nås best ved å bruke datakraften på TikTok eller på samfunnskritisk data, det kan velgerne gjøre opp sin mening om.