Det dreier seg om en nyhetssak der Tine Meierier opplyser om at Norges bønder leverer 15 millioner liter melk for lite i første kvartal 2024 for å dekke etterspørselen. Derfor skal Tine Meierier importere melkepulver fra Tyskland og putte i yoghurten.

Sannsynligvis i iskremen, sjokoladen, kjøttproduktene og brød også. Selvsagt har Nyt Norge gitt dispensasjon til å fortsette med merkeordningen uten å trykke ny emballasje.

«Men det er bare små prosenter av tysk melkepulver i vår yoghurt», sier Tine Meierier. Så da teller det ikke?

Jeg forstår ikke den bunnløse lojaliteten melkebønder har til Tine Meierier. EIER de ikke sjappa, da? OG er de største taperne i dette sammensuriet?

Taperne er også vi forbrukere som er hindret fra å vite alt om maten vi skal spise og gi barna våre. Vi får info om det vi trenger å vite, ikke alt vi burde fått vite. Selvsagt ikke.

Mulig tysk melk er av samme kvalitet som den norske, men det er ikke det vi har blitt fôret opp med gjennom årene. Norsk melk er best! Og norsk kjøtt! Støtt den norske bonden – kjøp norsk!

Mindre medisiner, mindre sprøytemidler, bedre dyrevelferd, langt bedre kvalitet! Men når Tine Meierier feil-kalkulerer, er det plutselig ikke så nøye lenger?

Jeg vet om i hvert fall én melkebonde som innrømmer å ha planlagt ekstremt dårlig høsten 2023 og produserte 16000 liter melk over kvoten. Det tapte bonden 82.000 kroner på i overproduksjonsavgift.

Bonden gjorde mange tiltak for å redusere tapet mest mulig, men sier at hun nok kunne ha fått kuene sine til å melke 10.000 liter mer enn hun gjorde, dersom Tine og Landbruks- og matdepartementet hadde sagt fra at de ønsket å få inn mye mer melk på slutten av året.

Lederen i Norsk melkeråvare sier i et intervju at man signaliserte et ønske om høyere produksjon allerede for ett år siden. Hvem var det som ikke fikk den meldingen da?

Og så sier han at det var vanskelig å beregne etterspørselen etter koronaen. Long-covid er tydeligvis ikke bare et helse-problem.

Så nå mangler man norsk melk i Tine Meierier. Men tyskerne har, så da kjøper vi der, samtidig som de norske bøndene straffes for å produsere for mye melk. Hva er det jeg ikke forstår her?

I nyhetsartikkelen på tine.no/bondens side skriver Tine at mange spørsmål har dukket opp i saken.

Spørsmål, ja? Det skal jeg hilse og si! Jeg har langt flere spørsmål enn de Tine Meierier svarer seg selv på:

«Hvilke produkter vil inneholde importert melkepulver?»

«Melkepulver brukes i produksjonen av blant annet iskrem, sjokolade, kjøttprodukter, yoghurt og brød. Enkelte TINE-yoghurtvarianter inneholder under 2.5% skummetmelkpulver for å oppnå ønsket konsistens»

Er dette svar på spørsmålet da?

«Hvor lenge vil vi være avhengige av import?»

«TINE som markedsregulator har anmodet om tollnedsettelse i seks uker, med mulighet for en forlengelse etter en ny pris og markedsvurdering».

Betyr det at importen av tysk melkepulver kan fortsette hvis pris- og markedsvurderingen til Tine selv sier det? Ikke vet jeg.

De forbrukerne som ikke til stadighet er inne på tine.no på internett går glipp av nyheten om tysk melk i Tine-produktene, så klart. Kanskje bryr de seg ikke heller.

Jeg tror heller ikke at 2,5 prosent tysk melkepulver i yoghurt har store konsekvenser for helsen til folk sånn i første omgang. Jeg bekymrer meg mer for behandlingen av melkebøndene.

Det er Tines tilpassede informasjon som gjør meg eitrandes forbasket.

Statsminister Jonas Gahr Støre gjentok gang på gang i sin nyttårstale: «Vi er ikke maktesløse»

Nei. Vi er ikke det. Og han snakket om et samfunn basert på tillit. Men da må også myndighetene i alle ledd vise seg tilliten verdig og ikke bare prate bambus og tåkeforklare.

Jeg er så heldig at jeg bor på Hedmarken og kjøper melka mi direkte fra den trivelige melkebonden borti veien her. Ekte gårdsmelk. Smaker himmelsk. Ikke får jeg vondt i magen av den heller.

Melka blir til og med sur, hvis jeg ikke rekker å bruke den opp før utløpsdatoen på gjenbruks-glassflaska. Som det ekte naturproduktet melk er.

Så, neida Støre, jeg er ikke like maktesløs overfor matindustrien som du tydeligvis er. Jeg er forbruker.