Vi feirer et dobbelt kjærlighetsunder nå ved juletider. Et dobbelt kjærlighetsunder, hvordan da? Ethvert barn som fødes er et kjærlighetsunder.

I det nyfødte barnet kan vi virkelig se hva kjærlighet er, for barnet, i all sin sårbarhet, kan ikke annet enn å elske. Hun eller han er det nærmeste vi kommer helhjertet kjærlighet og ikke splittet og delt slik vår kjærlighet er.

Det skjer et under når barnet møter oss hud mot hud. Øynene speiler Guds himmel, gir oss et glimt av Gud.

Kan er nyfødt barn hate?

Kan et nyfødt barn misunne?

Kan et nyfødt barn mobbe?

Kan et nyfødt barn lyve?

Kan et nyfødt barn fordømme?

Kan et nyfødt barn søke ære, makt, berømmelse?

Kan et nyfødt barn være likegyldig?

Kan et nyfødt barn skade noen?

Kan et nyfødt barn bære våpen?

Kan et nyfødt barn forsvare seg med makt?

Men et nyfødt barn er også uendelig sårbart. Barnet kan ikke bare elske, det er også helt avhengig av å bli elsket. Hele barnets vesen er ubevisst kjærlighet men også ubevisst bønn. Barnets hjelpeløshet er en bønn, enten høylytt eller taus.

Din sårbarhet og hjelpeløshet er også en bønn. Vår sårbarhet og hjelpeløshet i verden som bærer så mange sår og som er så splittet og delt, er også en bønn. En bønn etter helhjertet kjærlighet, en lengsel etter helbredelse.

Vi feirer et dobbelt kjærlighetsunder nå ved juletider. Barnet både Maria og Josef sa Ja til og som Maria fødte i en stall i Betlehem er Gud, er Guds enbårne sønn. Slik tror vi i kirken. Han er himmel på jord. Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå. Nå møtes Gud og mennesket i barnet lagt på strå, synger vi egentlig.

Et dobbelt kjærlighetsunder for barnet som vi feirer i natt er ikke bare et bilde på Guds kjærlighet, han er Guds kjærlighet. Når barnet Jesus Kristus blir voksen, ser vi det tydelig. Han bare elsker. Han hater ikke, fordømmer ikke. Han misunner ikke og søker ikke makt og ære. Han skader ikke andre, tar ikke til våpen og forsvarer seg ikke. Han vil heller lide for andre, dø for andre….

Han er svaret på vår dypeste lengsel. Svaret på vår høylytte eller tause bønn etter helhjertet kjærlighet, etter helbredelse i vår og Guds dypt sårede og splittet verden.

Barnets helhjertete kjærlighet, er det ikke det vi trenger? Barnets udelte kjærlighet? Hverandres udelte kjærlighet? Guds udelte kjærlighet?

Er det ikke det verden trenger?

Med ønsker og en god jul og et godt nyttår i fredens og kjærlighetens hellige navn.