Andel elever som fullfører og består vgs har økt, og det samme har læringsutbyttet jf karakterer i fellesfag. Men det har vært spesielle år uten eksamener og unntak fra fraværsregler. Sp har stått fast på nærskoleprinsippet, og fikk reversert forrige regjering sin beslutning om «fritt skolevalg». Nærskoleprinsippet gjør at færre elever med svakere konkurransegrunnlag må pendle til andre skoler.

Sp fikk gjennomslag for at ingen skolesteder skulle nedlegges i perioden, selv om det nå er påbegynt utredning av skole- og tilbudsstruktur. Sp fikk gjennomslag for å utnytte ledig skoleareal bedre gjennom å flytte inn andre egne virksomheter.

Sp fikk ifm budsjettfinansieringsmodell vedtatt at «ny finansieringsmodell ikke svekker finansieringen av skoler med høy yrkesfagandel eller mindre skoler og skolesteder i fylket.» Normtallsmodellen gir norm på minst 60% oppfylling av klasser så det er minst 9 elever på yrkesfag og 18 elever på studieforberedende.

Sp fikk vedtatt vektlegging av behov for kompetanse i arbeidslivet og konsekvensene for lokalsamfunnet knyttet til skolen, noe Sp har vist i praksis ved å videreføre ulike utdanningstilbud.

Sp har vært pådrivere for at skolene skal ha tilgang på helsesjukepleiere i samarbeid med kommunene. Sp har vært opptatt av å ha «et godt lag» rundt eleven, som også innebærer rådgivere, miljøarbeidere, pedagogisk psykologisk tjeneste, Oppfølgingstjenesten mm. Sp har sammen med resten av fylkestinget vedtatt Handlingsplan for psykisk helse.

Sp gikk inn for ny modell for voksnes læring, med 9 karrieresentre organisert som egne enheter. Etter forslag fra Sp ble det vedtatt å utarbeide strategi for høyere desentrale og fleksible utdanningstilbud. Strategien gir viktige føringer for samarbeid med høgskole, universitet, fagskole og studiesentre.

Fylkeskommunen har i denne perioden bevilget store midler til høgskole- og universitetssektoren, inklusive Høgskolesenteret i Kongsvinger og Tynset studie- og høgskolesenter, noe Sp har støttet opp om. Utvalgsleder har også engasjert seg ekstra i arbeidet for Blæstad sin framtid som campus under HINN.

Sp foreslo utredning av en ny modell innen yrkesfag, med ett år i skole og tre år i bedrift, kombinert med skolegang. Modellen vil prøves innen ulike yrkesfag. Formålet er å gi et bredere tilbud der elevtallsgrunnlaget er lavt og kompetansebehovet stort.

Sp har sammen med andre promotert elever til å søke yrkesfag i takt med arbeidslivets behov. Andelen er nå 58%. Sp tok initiativ til en egen kampanje for å promotere Restaurant- og matfag.

Forslag om tilbud innen Jakt og utmarksforvaltning kom fra andre, men er fulgt opp av utvalgsleder og legges til avdeling Sønsterud. Sp har også fulgt opp Bioøkonomifag ved Dokka vgs. Sp foreslo 20 mill.kr til investering i læremidler på yrkesfag, som ble vedtatt.

Sp har støttet en rekke større skoleinvesteringer. Sp frontet etablering av lærlingeråd, som er viktig for å styrke demokrati og medbestemmelse. Ifm høring på ny opplæringslov stemte Sp mot flertallet om at opplæringskontorer ikke kan ha arbeidsgiveransvar for lærlinger.

Sp har gått inn for å beholde Toten folkehøgskole og Ringebu folkehøgskole i fylkeskommunalt eie, noe som har blitt nedstemt i fylkestinget. Dette var et knippe av saker hvor Sp har fått markert seg innen utdanning, og Sp vil i kommende periode stå på for at Innlandet skal ha et så godt utdanningstilbud som mulig!