I går deltok jeg på et møte i diskusjonsforumet "Debatten i Hamar" hvor temaet var fremtidig kommunestruktur på Hedemarken.

Og for å si det med en gang. Jeg har vært for en storkommune (og gjerne nedleggelse av fylkeskommunen) lenge, og etter å ha fått fremlagt et meget godt faktagrunnlag fra bl.a. Kommunedirektøren i Lørenskog vil det være en tjenesteforsømmelse av dagens politikere som er valgt til å styre dagens kommuner å ikke sette denne diskusjonen på dagsorden.

Min opplevelse var at selv ordføreren i Stange og varaordføreren i Løten begynte å vakle i troen på at alle klarer seg best alene.

Det hviler derfor et ansvar på oss alle å få de unge på banen. 

Når denne type tema skal diskuteres har vi lett for å la følelser overskygge faktagrunnlaget, så det er utrolig viktig at de som skal ta oss inn i fremtiden er klar over hvilke utfordringer vi står overfor om 10 til 50 år og hvordan disse best kan løses.

I møtet som vel samlet mellom 150 til 200 personer tror jeg 80% av oss var over 60 år. Det var kun en kvinne som var under 30 år.

Så hvor er de unge som skal sitte med ansvaret de neste tiårene?

Jeg har fulgt godt med i diskusjonen om trasévalg for jernbane i Hamar, hvordan sykehusstrukturen bør se ut og den siste valgkampen, og fellesnevneren er den samme. De unge er ikke til stede.

Så jeg utfordrer dere unge, kom dere ut og ta del i de viktige diskusjonene som først og fremst får konsekvenser for dere og dere barn.

Jeg er usikker på om leserinnlegg i HA er den rette arenaen for dette budskapet, da jeg er redd for at andelen av unge som leser denne type aviser gjenspeiler deltagelsen på gårsdagens møte.

Det hviler derfor et ansvar på oss alle å få de unge på banen.

Jeg synes "Debatten i Hamar" er en flott diskusjonsarena , men jeg utfordrer også dere til å invitere de unge med i panelet og la de få sin rettmessige plass i diskusjonen om hvordan vårt fremtidige samfunn skal se ut.