Han vil vente til han kan anerkjenne en faktisk stat, og ikke en symbolsk.

Men hvor lenge vil du vente, Espen Barth Eide?

I 30 år har vi ventet. Siden Oslo-avtalen ble inngått i 1993 har israelske myndigheter bygget stadig flere bosettinger på okkupert grunn i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Stikk i strid med avtalen. Stikk i strid med folkeretten.

700 000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem under Israels opprettelse i 1948. Nesten like mange israelere bor i dag på okkupert land på Vestbredden, i ulovlige bosettinger.

Overgrep mot palestinere skjer daglig på Vestbredden: barn tvinges ut fra sine hjem midt på natten og arresteres, barn blir skutt av israelske soldater, folk blir jaget og husene deres knust, bønder blir angrepet og forhindret fra å dyrke jorda si, oliventrær sprøytes med gift, brennes, røskes opp med rota, brønner ødelegges – lista er dessverre lang. Altfor lang.

Og dette skjer i fredstid, hva som skjer nå, ikke minst på Gaza, trenger jeg ikke å nevne.

Statsminister Benjamin Netanyahu var en krass motstander av Oslo-avtalen, og lovet senere at en palestinsk stat ikke ville se dagens lys så lenge han hadde makten.

I dag leder Netanyahu den mest ytterliggående høyreregjeringen i Israels historie. Enkelte statsråder har offentlig nektet for det palestinske folks eksistens, mens andre krever annektering av hele Vestbredden og etablering av flere bosettinger. Det er klart for alle at Israels mål en jødisk stat uten palestinere.

Så hvor lenge skal vi vente på at Israel vil gå inn i forhandlinger, Espen Barth Eide?

Hvor lenge skal vi vente før vi anerkjenner en faktisk palestinsk stat, og ikke en symbolsk?

Palestinerne har ventet i 75 år.

La oss gi dem denne håndsrekningen: Å anerkjenne Palestina som egen stat NÅ, på tross av at det ser håpløst ut, på tross av at de nesten ikke har noe land igjen å kalle sitt eget territorium, på tross av at dette kan ses på som en symbolsk handling.

La oss sette ned foten, ikke symbolsk men «på ordentlig», ved å forby varer og tjenester produsert på okkupert område, la oss slutte å legge til rette for en videreføring av okkupasjon, rasisme og undertrykking ved å si NEI til samarbeid med Israel.

Derfor vil vi anerkjenne Palestina NÅ, fordi det vil gi dem den støtten og anerkjennelsen de trenger i kampen for egen verdighet og selvstendighet. Fordi vi hegner om demokratiet og folkeretten.