Norske kommuner har ansvaret for de samme oppgavene og tjenestene uavhengig av antall innbyggere, geografi og økonomi.

Dagens kommuner håndterer stort sett oppgavene sine godt, men Generalistkommuneutvalget har pekt på noen utfordringer som i stor grad rammer de minste kommunene. Er kommunene i Innlandet beredt på å møte disse utfordringene?

En rekke kommuner i Innlandet er både små og blant de minst sentrale kommunene i Norge. Bekymringene for kommune-Norge som Generalistkommuneutvalget har pekt på i sin utredning gjelder i stor grad også kommunene i Innlandet.

Samfunnsviterne er enig i at større kommuner ikke er løsningen for alle steder for å sikre nødvendig kapasitet og kompetanse og en sterkere demokratisk styring av tjenester. 

Bekymringene er blant annet:

  • De minste kommunene er ofte de mest usentrale, noe som gjør det vanskeligere å rekruttere ansatte til oppgaver som bør håndteres av spesialiserte miljøer.
  • Det er en sammenheng mellom hvor mange innbyggere det er i kommunen, og hvor godt kommunen løser de lovpålagte kravene. Hovedårsaken til at kommunene ikke møter kravene, er mangel på kapasitet og kompetanse.
  • Eldrebølgen vil treffe små og usentrale kommuner hardest.

Samfunnsviterne deler Generalistkommuneutvalget sine bekymringer også i Innlandet.

Det er utfordrede for små kommuner å levere tjenester som krever tverrfaglig eller spesialisert kompetanse fordi de er for små til å tiltrekke seg tilstrekkelig fagkompetanse innen flere fagområder. Denne utfordringen har i mindre grad større kommuner.

Samfunnsviterne deler derfor standpunktet til flertallet i Generalistkommuneutvalget om at større kommuner i de aller fleste tilfeller vil bidra til å løse utfordringene med mangel på kapasitet og kompetanse.

Samarbeid kan svekke demokratiske rettigheter. Samfunnsviterne mener at hovedprinsippet fortsatt bør være like demokratiske rettigheter til innbyggerne i by og bygd. I små kommuner er flere tjenester organisert i selskaper på tvers av kommunene.

Det er viktig å være klar over at slike samarbeid kan være en trussel mot forutsetningen om politisk styring og at samarbeid over kommunegrensene om interkommunale selskap ikke gir noen garanti for innbyggernes påvirkning på tjenestene.

Samfunnsviterne ønsker derfor større kommuner også for å sikre en sterkere demokratisk styring av tjenestene til innbyggerne.

Større kommuner ikke løsningen for alle. For Samfunnsviterne, som organiserer arbeidstakere med hovedfag eller mastergrad i samfunnsvitenskapelige eller humanistiske fag, er det viktig å sikre nærhet til brukere og tjenester selv om en ønsker større organisatoriske enheter.

Det er derfor viktig at kommuner ikke bygger opp et byråkrati som går på bekostning av tjenesteytingen.

Samfunnsviterne er enig i at større kommuner ikke er løsningen for alle steder for å sikre nødvendig kapasitet og kompetanse og en sterkere demokratisk styring av tjenester.

Derfor mener Samfunnsviterne det er viktig å utvikle flere ulike modeller som kan bli en del av den kommunale verktøykassen.

Hvilke modeller kunne passe for Innlandskommunene?