Halvparten av klærne våre brennes når vi er ferdige med dem. Mye av det du legger i konteineren til Uff eller Fretex havner på søppeldynga i Ghana og Kenya. Her er tre ting du kan gjøre for å redusere skadene fra en av de mest forurensende og industriene i verden.

Fordi det ikke går an å separere de ulike fiberne i tekstiler, kan bare plagg som består for eksempel hundre prosent bomull eller hundre prosent lin resirkuleres. Det finnes ikke avfallssortering for klær. Det betyr at halvparten av våre tekstiler ender opp som restavfall og brennes. Her er tre ting du kan gjøre for å delta i dugnaden:

  • Kjøp mindre
  • Kjøp brukt
  • Kjøp kvalitet

Black Week starter 20. november i år. Og julehandelen er rett rundt hjørnet. Vær kritisk til alle «gode tilbud» vi lokkes med, spesielt fra butikkjeder med fast fashion!

Hvorfor skal du kjøpe mindre?

Den viktigste grunnen til de store utfordringene med klesindustrien er vårt overforbruk. Den enkleste måten å gjøre noe med overforbruket på er å kjøpe mindre. Kjøper du mindre sparer du penger og bidrar til å redusere belastningen på både klima og miljø. Kjøper du klær av god kvalitet, kan de dessuten brukes lengre.

Hva skjer med de brukte klærne?

Nesten alle de brukte klærne som vi legger i konteineren til Uff eller Fretex, blir sendt ut av landet. I fjor sendte vi ut 124 millioner brukte plagg, som er mer enn 31 000 tonn med uønskede tekstiler. Så mye som førti prosent av de brukte klærne som sendes fra Europa, sendes til Ghana og Kenya og ender opp på søppeldynga. Det vil si at andre enn oss betaler for håndteringen av vårt søppel. Dersom du kjøper brukte klær, eller bytter klær med vennene dine deltar du i dugnaden.

Hva er fast fashion?

Kjøper du kvalitet framfor fast fashion gjør du en god gjerning. H&M, Gina Tricot, Bikbok og Zara er eksempler på butikkjeder med fast fashion. Dette er klær som blir produsert billig og raskt for å møte motetrendene. Mange av klærne innen fast fashion er lite slitesterke og inneholder blandingsstoffer som gjør at de ikke kan resirkuleres.

En versting er den kinesiske motegiganten Shein. Greenpeace i Tyskland kjøpte og testet 47 produkter fra Shein og fant at 32 prosent av de klærne som ble kjøpt inn inneholdt farlige kjemikaler. 15 prosent inneholdt kjemikalier med et nivå som gjør dem ulovlige i Europa. Dette var funn som fikk mye oppmerksomhet, blant annet i svenske Aftonbladet som først omtalte saken.

Shein markedsfører seg ved hjelp av rabattkoder og influensere. De har vokst seg store i sosiale medier hvor målgruppen er barn og ungdom. Videoer med Shein-klær er blant de mest viste på TikTok og YouTube. Klesprodusenten lanserer mellom 2 000 og 10 000 nye design hver dag. Det sier seg selv at dette ikke er godt for noe.

Jeg tror du kan bli mer glad av å kjøpe mindre, kjøpe brukt og kjøpe kvalitet framfor fast fashion. Du blir glad fordi du bidrar til noe positivt, og du setter større pris på et nytt plagg når det er en stund siden sist du skaffet deg et.

Dette er plast

Lurer du på hva du skal se etter på lappen i skjorta? Her er de vanligste syntetiske fibrene som er laget av plast:

Polyester

Polypropylen

Nylon

Polyetylen

Akryl

Polypropylen

Polyamid

Spandex

Gore-tex

Teflon

Elastane

Fleece

Lycra