Kommunene i hamarregionen har nylig skrevet ut eiendomsskatt, og skattytere har mottatt skattesedler med informasjon om takst og skatt. Det betyr også at klagefristen løper i disse dager.

Dersom eiendomsskatten er for høy, er det ulike måter å få den redusert på.

1. Gjennomgå takstgrunnlaget nøye

Eiendomsskatten fastsettes etter et grunnlag og en skattesats. Eiendomsskattegrunnlaget fastsettes som hovedregel ved takst.

Det første skattyter bør gjøre er derfor å undersøke hvordan taksten er fastsatt, det vil si innhente takstgrunnlag og annen takstdokumentasjon fra kommunen. Hvordan kommunen går frem for å fastsette taksten kan variere fra kommune til kommune.

Fremgangsmåten er gjerne beskrevet i egne takseringsretningslinjer. Retningslinjene er et viktig verktøy for å kunne vurdere om taksten er korrekt fastsatt.

En vanlig fremgangsmåte er at kommunen henter informasjon om eiendommens areal og bygningstype fra matrikkelen, og at eiendommens areal multipliseres med en fastsatt kvadratmeterpris for den aktuelle bygningstypen.

Deretter justeres taksten skjønnsmessig opp eller ned ved hjelp av ulike justeringsfaktorer. Denne metoden benyttes ved taksering av blant annet næringseiendom i Hamar, Stange, Løten og Ringsaker.

Det er viktig å kontrollere alle elementene i takstfastsettelsen – både faktiske opplysninger og skjønnsmessige vurderinger. Dersom kommunen for eksempel har lagt til grunn et for høyt areal, feil brukstype, eller ikke har tatt hensyn til verdireduserende forhold ved eiendommen, er dette forhold som kan gi en for høy takst.

I utgangspunktet danner eiendomsskattetaksten grunnlaget for utskrivning av eiendomsskatt i en periode på 10 år. En godt begrunnet og dokumentert klage tidlig i takstperioden kan derfor gi betydelige besparelser.

2. Skriv en godt dokumentert klage

Dersom man etter en gjennomgang av relevant dokumentasjon konkluderer med at det er grunnlag for å klage, må det sendes en skriftlig klage til eiendomsskattekontoret.

Klagefristen er seks uker regnet fra det seneste tidspunktet av den dagen eiendomsskatteseddelen ble sendt skattyter, eller den dagen kommunen la ut eiendomsskattelistene til offentlig ettersyn.

I utgangspunktet har eier av eiendommen en årlig klageadgang, men det er ikke anledning til å klage over det samme grunnlaget flere ganger.

Det betyr at det er spesielt viktig at klagen som sendes inn er gjennomarbeidet og at nødvendig dokumentasjon er vedlagt. Dersom klagen ikke fører frem, kan det medføre at en klage senere i tiårsperioden blir avvist.

3. Kort om boligeiendommer

For boligeiendommer kan kommunen velge mellom å taksere eiendommen kommunalt eller benytte Skatteetatens beregnede markedsverdi («boligverdi») ved utskrivningen. Både Hamar og Stange benytter boligverdier ved utskrivningen for 2023.

De vanlige klagereglene gjelder ikke der kommunen legger til grunn Skatteetatens boligverdier for utskrivningen.

Dersom skattyter mener at boligverdien er for høy, kan denne endres ved egenendringsmelding til Skatteetaten. Det er gjerne to grunnlag for endring. Enten at boligopplysningene er feil, eller at formuesverdien (25 prosent av boligverdien) er for høy.

Ved endring av enten boligopplysningene eller formuesverdien må skattyter kunne fremlegge dokumentasjon for endringene dersom Skatteetaten etterspør det. Om skattyter skal dokumentere boligens markedsverdi kreves det takst fra kvalifisert takstmann, eller dokumentasjon for observerbar markedsverdi.