Likestilling: Hva nå?

Hvordan står det til med likestillingen i Innlandet?

Likestillingssenteret har gjennomført en kartlegging av ungdommens forestillinger om likestilling i Innlandet. Ungdommen peker her på noen perspektiver som de mener er viktige, og som vi i KrF gjerne vil være med å løfte opp.

Jeg vil her kommentere noen av de punktene som er nevnt i rapporten.

  • «Styrke faget utdanningsvalg i ungdomsskolen med tanke på kjønn, normer og valg».
    Her er det viktig at veilederne som er på skolen har veiledningskompetanse, og er i stand til å se hele ungdommen.
    Det er sunt for samfunnet om vi klarer å bryte ned de tradisjonelle kvinne- eller mannsyrkene, og oppfordrer ungdommene til å velge litt utradisjonelle yrker, om det er det de egentlig har lyst til.

    Mange foreldre føler seg upopulære når de ønsker seg mindre skjermbruk.

    Jytte Sonne, fylkesleder KrF
  • « Mer forskning om ungdoms erfaringer og behov for voksenstøtte i skjermbruk, grensesetting, seksuell utforskning på nett».

    Skjermbruk i skolen er en meget aktuell debatt, hvor mange foreldre føler seg upopulære når de ønsker seg mindre skjermbruk.
    Vi vet at mange jenter er utsatt for overgrep, og vi vet at veldig mange sliter med psykisk uhelse. Sosiale medier er et uheldig sted for å bygge selvtillit og bygge robuste mennesker. Behovet for voksenstøtte er nevnt, og vi må bygge samfunnet slik at foreldrene og andre voksenpersoner kommer mer på banen med stødige holdninger og erfaringer fra eget liv (på godt og vondt).

    Det virkelige livet bør prioriteres frem for et liv på sosiale medier.
  • « Gi barn og unge økt kunnskap om hva som fører til kroppspress gjennom livsmestringsfaget». Livsmestringsfaget er et meget viktig fag for å bygge robuste mennesker. Der er så mange ting som påvirker barn og ungdom i dag, og det å bli trygg i seg selv er mer krevende enn tidligere.
    Sosiale medier er nevnt som noe av det som gjør det vanskelig å «være seg selv», fordi det oftest er det «perfekte» som vises og deles.

    Kroppspresset som mange føler bør erstattes med følelsen og vissheten om at man er god nok som man er.