Kommunedriften finansieres gjennom flere inntektskilder. Enkelt forklart deles dette i «frie inntekter» og «bundne inntekter», hvor de frie utgjør hele 72% av inntektsgrunnlaget og består av skatteinntekter og rammetilskudd utfra antall innbyggere i kommunen.

Ser man dette opp mot hvordan en kommune skal finansiere utvikling av tjenestetilbudet, fremstår innbyggervekst som en helt nødvendig innsatsfaktor.

Hvordan skal man så tiltrekke seg nye innbyggere - og i tillegg sikre seg skatteinntektene disse representerer?

Et godt kommunalt tjenestetilbud er grunnmuren for dette arbeidet. God barnehagedekning er viktig, og Hamar som barnehageby har allerede et allsidig tilbud.

Alternativet kan raskt ende opp som uttrykket "å spare seg til fant", hvor handlingslammelse og stagnasjon medfører at kommuneøkonomien skrumper gradvis inn og bringer Hamar inn i en negativ spiral.

Samtidig kan vi være stolte av de resultatene barneskolen i Hamar oppnår, med 4. plass av totalt 356 kommuner i Kommunal Rapports kommunebarometer for 2023! Det rikholdige kulturlivet i byen tiltrekker seg besøkende gjennom hele året, og fritidstilbudet for de unge står nå foran en storstilt oppgradering gjennom planer for bygging av et ungdomshus.

Totalt sett oppleves Hamar som et godt sted å leve, selv om også vi selvsagt har våre forbedringspunkter.

Eldreomsorgen er ett av områdene hvor det fremdeles finnes forbedringspotensial. Her må vi ha nok kapasitet til den stadig økende mengden aldrende befolkning, samtidig som man også kan levere tjenester av god kvalitet.

Sammensetningen av omsorgsbehovet må også forventes å variere over tid, noe som stiller store krav til fleksibilitet i tjenesteleveransene fremover. Antall personer som er 80 år eller eldre vil øke med nesten 50 prosent fram mot 2030, og innen 2060 vil tallet faktisk tredobles!

Samme hvordan man innretter seg, er det hevet over enhver tvil at omsorgssektoren vil kreve store ressurser og utfordre kommuneøkonomien i flere tiår fremover.

Skal Hamar kunne håndtere en slik kostnadsvekst må kommunens inntekter økes. Dette avhenger av fortsatt vekst i antall innbyggere, og som allerede nevnt er utvikling av Hamar til et enda mer attraktivt sted å bo en svært viktig faktor for å kunne tiltrekke seg nye Hamarsinger.

Disse må også tilbys et sted å bo, noe som fordrer at boligbyggingen må fortsette. Like viktig er det å bidra i å utvikle det lokale næringslivet ytterligere, gjennom å sikre at bedrifter i kommunen gis best mulig rammebetingelser for vekst – samt å synliggjøre Hamar sine kvaliteter for både etablering eller tilflytting av nye virksomheter.

Styrking av bla. eldreomsorgen avhenger sådan av fremtidig økning i både innbyggertall og antall arbeidsplasser. Hva annet kan så gjøre kommunen attraktiv for tilflytting og næringsetablering?

Av døgnets våketimer er nærmere 50% fritid - som vi gjerne ønsker å benytte til eksempelvis rekreasjon, underholdning, lek, aktivitet eller lignende.

Med Hamars unike beliggenhet ned mot Mjøsa, og siste års erfaringer av Mjøsfrontens tiltrekkingskraft - vil en videre utvikling av Mjøsfronten som et levende møtested for folk i alle aldre øke bolysten hos kommunens innbyggere, samt bli et enda sterkere trekkplaster for tilreisende.

Dette vil igjen bidra til at Hamar settes ytterligere på kartet som en attraktiv kommune å bo og jobbe i. Vi mener at utbyggingskostnaden derfor må ses som en «kostnad til inntekts erverv», hvor investeringen ses i et mer langsiktig perspektiv enn å bare vurdere kostnadsrammen isolert sett.

Ser man tiltaket som et ledd i å tiltrekke seg flere innbyggere og øke inntektsgrunnlaget, kan utbygging av Mjøsfronten raskt være blant de mest effektive og fremtidsrettede grepene Hamar kommune kan iverksette for å sette seg selv i stand til å håndtere den kommende eldrebølgen.

Alternativet kan raskt ende opp som uttrykket "å spare seg til fant", hvor handlingslammelse og stagnasjon medfører at kommuneøkonomien skrumper gradvis inn og bringer Hamar inn i en negativ spiral.

«Politikk er muligheter, budsjett er handling» heter det. Livet vi alle lever går raskere, og skal man holde seg på veien i stor hastighet må man løfte blikket og se langt frem - ikke stirre rett ned i bakken foran seg. BBL har hevet blikket på Hamars vegne i 20 år, gjennom en periode hvor byen under vår ledelse har opplevd en formidabel utvikling. Vi har store planer også for de neste 4 årene!

En stemme til BBL er en stemme til fortsatt utvikling av Hamar som det mest attraktive stedet å bo og jobbe i Innlandet!