Utdanningsforbundet Innlandet gratulerer alle nyvalgte kommunestyrepolitikere resultatet fra 11.september. Det er ærefullt og viktig arbeid du nå skal i gang med, og velgerne har gitt akkurat deg tillit til å styre kommunen din de neste fire årene. Vi ønsker dere lykke til alle sammen.

De to desidert største virksomhetsområdene i kommunal forvaltning er oppvekst og helse. Majoriteten av de midlene som disponeres går hit, og behovet er umettelig. Med rette, fordi det viktigste vi kan gjøre er å sikre barn, elever, studenter og eldre gode tilbud som er tilstrekkelig finansiert.

Men viktigst av alt. Engasjer deg i lokal barnehagepolitikk!

I sommer publiserte Utdanningsforbundet en rapport med navnet «Når plantid bare er en plan.» Rapporten avdekker blant annet dette om situasjonen i barnehagene i Norge:

· 13 % av barnehagelærerne får som hovedregel tatt ut sin avtalefestede planleggingstid

· 25 % av barnehagelærerne får sjelden eller aldri tatt ut sin planleggingstid. Årsaken er redusert bemanning pga sykdom og annet fravær

· 60 % av barnehagelærerne får aldri tilbake avsatt planleggingstid, til tross for at dette jf. avtaleverket skal erstattes. Ansatte i de største barnehagene er de som sjeldnest får tilbake tiden

· Ca. 30 % av ansatte barnehagelærere oppgir at de ser for seg å slutte i løpet av 1-3 år. Andelen er størst blant lærere under 40 år.

· 70 % av barnehagelærere oppgir at de ikke har for liten tid til å følge opp enkeltbarn.

Den gjennomgående årsaken til slike graverende funn er at barnehagene har for lav bemanning. Med dette som utg.pkt har Utdanningsforbundet lansert sin kampanje for økt grunnbemanning, «Tid for de minste.» Kortversjonen av satsingen er at vi krever flere barnehagelærere og økt bemanning nå.

Hvorfor? Svaret gir seg strengt tatt selv, men her er hovedgrunnene:

· Barnehagens bemanning er helt avgjørende for hvor godt det enkelte barn har det i barnehagen.

· Barnets beste trues som følge av at det er for få barnehagelærere og for lav grunnbemanning i barnehagen. De resultatene som nå finnes, eksempelvis foreldreundersøkelser, kommer på grunn av den ekstrainnsatsen som alle ansatte i barnehagen legger ned og på tross av den manglende grunnfinansieringen.

· Å følge små barns utvikling fra dag til dag er noe av mest energigivende i hverdagen. Samtidig er det også svært krevende, og dermed blir barna sårbare når bemanningen er så mangelfull som den er.

· Alle partier er enige om at en barnehagelærerandel på 50 %. Regjeringen har varslet at de vil ha en andel på 60 % innen 2030.

Så hva kan du som nyvalgt kommunepolitiker gjøre i din kommune?

· Ta gjerne kontakt med din lokale representant for Utdanningsforbundet. De er godt skolert og har mange tips til lokale tiltak.

· Bruk partiet ditt og konkretiser planer for opptrapping i din kommune. Se gjerne Utdanningsforbundets bemanningskalkulator for kostnadsberegning. Ofte er dette ikke så dyrt som man skulle tro.

· Til vinteren begynner partiene med sine forslag til partiprogram for Stortingsvalget 2025. Hvordan kan dere jobbe for at økt grunnbemanning og flere barnehagelærere blir mer enn bare plussord på stand? Vi ønsker alle konkret politikk.

Men viktigst av alt. Engasjer deg i lokal barnehagepolitikk! Snakk med barnehagelærere og ansatte i barnehagene! Oppsøk tillitsvalgte og få bistand! Be deg inn på lokale styremøter, og lytt til profesjonen. Barna i barnehagen fortjener det.