Vel, det er klimakrisen som herjer. Stadig oftere kommer vi til å oppleve tørke, skogbranner, flom og hetebølger, også i Norge.

Klimakrisen er en barnerettighetskrise. Vi snakker om barns rett til å leve, til å få en utdanning og til å ha god helse. Og nå kommer lokalvalget til høsten, en gyllen sjanse til å rope høyt om klimakrisen og sørge for at barna blir hørt. For tro meg, dette angår dem i aller høyeste grad.

Jeg vet det kan virke som et monster av en krise, og noen ganger føles det som om vi ikke kan gjøre noe. Men her er dealen: vi kan faktisk ta grep lokalt for å bekjempe klimaendringene. Og da kommer kommunene inn i bildet - de er helt essensielle i denne kampen, langt viktigere enn mange skjønner.

Slik sommeren i Sør-Europa har vist er ikke klimaendringene noe vi kan ignorere eller utsette. 

Ida Morén Strømsø, Seniorrådgiver for klima- og miljøpolitikk i Redd Barna


Hvorfor er kommunene viktige i klimakampen? For det første kan de støtte barnas klimaengasjement.

Redd Barna og Miljøagentene har sammen gjort en undersøkelse som viser at barn og unge er fulle av endringsvilje. Problemet er at de føler seg maktesløse når det gjelder å påvirke politikerne. Her kan kommunene trå til med gode medvirkningsprosesser og gi barna en stemme som faktisk blir hørt.

Barn har rett til å være aktive samfunnsborgere, og de har ikke sittet stille. De har kjempet i årevis for at verdens ledere skal våkne opp og ta klimaendringene seriøst, blant annet gjennom skolestreik for klima. Barna har viktige perspektiver på klimaproblemet, og de har rett til å bli hørt og ha innflytelse i saker som angår dem.

Noen kommuner har allerede innført klimabudsjetter og klimaplaner, og flere ser ut til å følge etter. Her må barnas stemmer inkluderes.

Redd Barna oppfordrer politikerne til å ha barnehøringer når de skal lage kommunenes klimamål og -planer. La oss alle legge Paris-avtalens 1,5°C-mål øverst på lista og ta grep for å kutte utslippene. Naturmangfoldet og urfolks rettigheter må også tas på alvor i alt dette, og vi må også lytte til barn som tilhører urfolk når det skal lages klima- og miljøplaner.

Hvis klimaendringene vi ser i dag ikke blir tatt på alvor av dagens politikere, vil de dramatiske konsekvensene eskalere og bli dyttet over på neste generasjon.

Det er på tide å vise handlekraft og skape en bedre fremtid for oss alle, også for barna våre. Slik sommeren i Sør-Europa har vist er ikke klimaendringene noe vi kan ignorere eller utsette.

Til høstens valg oppfordrer jeg deg til å velge lokalpolitikerne som tar sitt ansvar seriøst og gjør alt de kan for å stoppe klimakrisen.