Hamar ligger på topp i Innlandet og i Norge når det kommer til noe så kjedelig som “netto driftsutgifter til skolelokaler”.

Det er fakta og det er hovedargumentet til hvorfor BBL og AP vil legge ned Storhamar skole. Pengene vi sparer på nedleggelse skal brukes på innhold i skolen, men også finansiering av eldreomsorgen.

Noen har sett seg i speilet og skjønt at vi blir eldre, også i Hamar. Kom det brått på?

Vi har også spurt Håvard Moe i KS, som har utarbeidet disse analysene Busterud viser til, om dette automatisk kan tolkes dit at skoler må legges ned.

Det er respektløst, og det viser at noen absolutt ikke har barnets beste i tankene.

Han svarer at struktur som regel er en sterk kostnadsdriver i den kommunale sektor, men at det blir et regnestykke for hva som lønner seg av nybygg/rehabilitering og nedleggelse. Hva som er svaret akkurat for Hamar har han ingen formening om.

Hvem har satt seg inn i økonomien i utredningen av de som nå sier det er for dyrt å beholde, men også for dyrt å bygge nytt? 11 stk har gjort det, av de 39 som satt i kommunestyret i oktober 22. Vi venter på at flere skal ta seg tid til å se dette og håper på en ny vår, i høst.

I Norge legger vi ned skoler over en lav sko, 37 stk i 2022, men de har til felles at de har 100 eller mindre elever.

Det er helt unikt å legge ned en barneskole i en bydel der tilveksten er stabil, og skolen har over 300 elever.

Vi kan ikke sammenlignes med Stange og Ringsaker der, så vær så snill og ikke bruk det som argument. Vi ønsker heller ikke mega-skoler på over 600 elever i grunnskolen i Hamar, vi er mange, og vi er de som kjenner barna best, nemlig foreldrene.

Les også

Slik ser de for seg framtids hamarskole

Vi ønsker heller ikke over 30 elever i klasserommene, fordi vi mener det går utover kvaliteten og det vil bli vanskelig å se alle. Se de som skal ha tilrettelegging, og som trenger det mest.

Busterud sier at selv om elevtallet vil være stabilt i Hamar, vil vi på langt nær nå elevtallet som dagens skolebygg har kapasitet til. Nok et argument for å legge ned Storhamar for de som hører på dette. Det brukes feil og kun for å tegne et bilde av at vi har så mye uutnyttet kapasitet.

I dag er det 923 elever på Hamar Vest. BBL og AP vil ha 1030 plasser tilgjengelig. Det er altså ikke rom for et eneste barn ekstra. Ingen flyktninger eller tilflytting til Hamar Vest vil være mulig fordi skolene fort vil bli fulle!

Skoler skal nemlig ha 10-20% å gå på, andre kommuner planlegger nemlig slik. Bufferkapasitet kalles det. På Hamar skal vi altså fylle glasset til topps? Neppe egnet for en by i vekst?

Dette er forsåvidt adressert i sluttrapporten i en setning som lyder: dette regnes som tilstrekkelig kapasitet, med mulighet for ny skole eller utvidelse av kapasitet når boligbygging evt skal realiseres. Vi har riktignok tradisjon på å legge ned, for så å åpne igjen i denne byen, men å legge ned en hel barneskole på dette tynne grunnlaget er en skandale.

Det er respektløst, og det viser at noen absolutt ikke har barnets beste i tankene.

BBL vil bruke like mye penger på skolen fremover, men altså mest på innhold, ansatte og elevene i moderne og kostnadseffektive skolebygg. Ja, men vi er jo enige!

Dere har programfestet at dere skal lytte til velgerne og da lurer jeg på hvor godt dere har lyttet når vi har ropt så utrolig høyt om at vi også vil ha nytt bygg, som er effektivt å drifte og der du faktisk kan åpne vinduet i klasserommet og ha et grupperom eller to.

Hvorfor må vi bruke tid og krefter på å diskutere det, når vi heller burde se på mulighetene til å få i både pose og sekk. De sier det er økonomisk forsvarlig når man ser på tallene som ligger der. Ikke på kort sikt så klart, men hvem planlegger skolestruktur i 4-års bolker?

Hva tjener det Hamarskolen og legge ned Storhamar skole? Vi har fortsatt til gode å få et godt svar fra BBL og AP.

Aksjonsgruppa vil selvfølgelig aller helst bevare deler av Storhamar skole, fordi det er et verneverdig bygg og fordi det av miljøhensyn er viktig å bevare. Eldre bygg gir sjarm og sjel til en by som Hamar! Dessverre er det vel kun nybygg som gir oss muligheten til å bruke penger på innholdet i skolen, så da sier vi altså ja takk til det!

Bygg nytt og bevar nærskolen, den unike lærer-kulturen og alle vennskapene samtidig som vi sparer penger! Litt av et kinderegg spør du meg, og fullstendig mulig å få til!