Vedum har hele tiden vært en bremsekloss i arbeidet med ny sykehusstruktur og det er tydelig at både Kjerkol og Støre ikke våger en konfrontasjon med finansministeren om Mjøssykehuset.

Som en følge av dette, byr vegen framover mot et likeverdig og framtidsrettet behandlingstilbud for pasientene på adskillig flere motbakker og kronglete omveier enn det som er nødvendig. For traseen er valgt!

Foretaksmøtet 13. juni i fjor ga sitt endelige svar. Da ble referansealternativet 0+ for alltid parkert.

Men Kjerkol – tross faglige tilrådinger, uttalelser og vedtak fra Brukerutvalg og styrene i SI og HSØ - brukte så lang tid på å bestemme seg at Helse SørØst tok ned prosjektorganisasjonen for Videreutvikling av Sykehuset Innlandet.

Grunnen: De ventet på den politiske beslutningen. Gjøvik Arbeiderparti stilte også opp og bebudet at regjeringssamarbeidet måtte revideres dersom Kjerkol ikke snarest ga grønt lys for det videre arbeidet med Mjøssykehuset.

Nå - drøy sju måneder etter begravelsen av 0+ - har Kjerkol nok en gang manøvrert Mjøssykehuset inn i ei ny bakevje. Nå er det politiske stridigheter om et fortsatt fødetilbud ved Elverum sykehus som er årsaken.

HSØ fikk i oppdrag fra Foretaksmøtet om å utrede et slikt fødetilbud. Det er for lengst gjort. Fagmiljøene har bestemt frarådet en slik løsning.

Styrene i SI og HSØ er enig med fagmiljøene. En fødeavdeling i Elverum vil kreve styrking innen flere akuttfunksjoner, intensiv og anestesi. En løsning som vil stride mot vedtatt modell for Mjøssykehuset; med andre ord undergrave den nye strukturen.

Styreleder Svein Gjedrem i HSØ sier i klartekst at hele hovedsykehusprosjektet må rykke tilbake til start dersom Elverum skal ha fødeklinikk. Det eneste fødetilbudet som evt kan realiseres innenfor den vedtatte modellen, er en fødestue (som er bemannet av jordmor).

Et slikt tilbud vil neppe være attraktivt i og med at den gir falsk trygghet. For å sitere overlege Anja Døssland Holstad ved Gjøvik sykehus: «Reisevei er ikke det viktigste. Det viktigste er at man har gode og kompetente fagfolk».

Hun sier videre at vi må få større og færre fødeenheter. Vi må rigge oss på en annen måte enn i dag, få større og mer robuste enheter.

Kjerkol har sagt at hun vil støtte seg på fagmiljøenes uttalelse. Uttalelsen fra disse er klar. Men bakom høres Vedums nei, nei, nei.

Skal Vedum trumfe fagmiljøer og styrevedtak? Skal Mjøssykehuset med en beregnet innsparing på 385 mill kroner pr dag og et sykehustilbud på linje med de beste i Europa, forsinkes ytterligere?

Valget er ditt, Ingvild Kjerkol. Innlandet venter på ditt ditt snarlige Foretaksmøte med JA til fagmiljøenes anbefaling.

Jeg savner er helseminister som er framme i skoa og som ivrer for det som skal bli et av verdensdelens fremste sykehus. Det vi minst av alt trenger, er en som tar sine beslutninger i siste liten eller på overtid slik at prosessen står i fare for å bli forsinket.