Dette var et av mange spørsmål som ble stilt under sofapraten på Bli Sett Konferansen 2023 (BSK) som ble arrangert av Bli Sett Norge (BSN). Dette ledet til en følelsesladd dialog mellom publikum og de oppmøtte politikere, ombud og frivillige organisasjoner som fant veien til Storefjell hotell på Gol.

Konferansen gikk over tre dager der eksterne foredragsholdere tok for seg temaer som samarbeid, forebygging og inkludering, samt oppfølging, rehabilitering og ettervern. Vi traff brukere, pårørende og fagpersoner som til daglig jobber med mennesker der rus og psykiske utfordringer er en del av hverdagen.

Som et resultat av de sterke historiene vi hørte ble medarrangørene Metalheads Against Bullying (MAB) invitert ned til Stortinget av Per Olaf Lundteigen (SP) sammen med BSN, for å se om vi kan finne en måte å løfte opp noen av de alvorligste mobbesakene (9A) til lederne av Barnevernet, og finne løsninger på hvordan vi i fellesskap kan forebygge konsekvensene av mobbing.

BSN inviterte også med foreldrene til 12 år gamle Emely Frantzen som tok sitt eget liv bare 12 år gammel, etter å ha sagt fra om mobbing i årevis. De ble med til Stortinget for å fortelle sin historie – og hvordan loven må endres. Saken har tidligere blitt dekket av Dagbladet.

– For å bekjempe mobbing er det behov for flere voksenpersoner og miljøarbeidere, som kan avdekke mobbing og ta tak i situasjoner som oppstår på skolene. Hvis noen av disse har erfaringskompetanse er det en fordel, sa Liam Indsetviken (MAB).

– Vi mener at både mobber og utsatt trenger å følges opp for å få bukt med hele problemstillingen rundt mobbing, fortsatte Leif Munkelien (MAB).

I dag finnes det ingen god løsning som tar godt vare på begge parter eller de pårørende i pågående mobbesaker. De blir kasteballer i tidkrevende og årelange prosesser pga. systemer som ikke virker og «tvinger» noen skoler til ufine metoder.

Vi har sett flere saker fra foreldre som rapporteres til Barnevernet (BV) uten godt nok grunnlag, og flere eksempler på at skoleledelsen skyver skylden og alt ansvaret over på den som blir mobbet, for å slippe å bli ansvarliggjort selv.

Det er i dag titusenvis av unge som opplever utenforskap, skolevegring, ufrivillig skolefravær og mobbing. Utviklingen bekymrer også kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap), som vurderer flere tiltak for å snu utviklingen og få ned fraværet. (Regjeringen.no)

Oslo Economics har utført en beregning som viser at hvert år koster det samfunnet 73 milliarder kroner på grunn av tidlig marginalisering og folk som står utenfor samfunnet. Marginalisering og utenforskap refererer til mennesker som ikke har tilgang til samfunnets ressurser eller ikke kan delta fullt ut.

I over tjue år har politikerne visst at effekten av programmene er tvilsomme. Stortinget har likevel gitt en halv milliard kroner til mobbeprogram. Mobbeprogram som ikke kan vise til resultater fra nøytrale og eksterne etterforskningsorgan er bortkastede penger, skal vi tro undersøkelsene som har blitt gjort nylig av Dagbladet.

Vi oppmøtte mente at utfordringene vi har med dette må sees på med nye øyne. Der erfaringskompetanse blir invitert med inn i politikken og gitt mulighet til å påvirke i politiske prosesser og avgjørelser.

«På den måten kan vi forebygge fra vugge til grav» sier Kjell Torstein Hagen og Odd Asbjørn Pedersen.

Vi jobber nå med et helt nytt og eget konsept i Bli Sett Norge som kan spare stat og kommune flere hundre millioner kroner i året. I tillegg vil det også redde liv. Dette tar vi med oss inn til neste stortingsmøte i januar, hvor dette skal presenteres og sees nærmere på, sammen med MAB sine temaer som er:

  • 1. Mobbing og barnevernet- tiltak
  • 2. Mobbing og barne/ungdomsskole-tiltak
  • 3. Mobbing og NAV- tiltak

Ved å samhandle om disse temaene håper vi å få med alle i stortingsgruppa til Lundteigen, som har ansvaret innenfor de forskjellige områdene.

Ett Slag Av Gangen/Golf for alle

ESAG- ønsket å adressere manglende samarbeidsvilje i NAV. Vi bruker golfbanen som mestringsarena overfor mennesker med rusavhengighet, psykisk syke, unge lovbrytere, domfelte og løslatte, unge i utenforskap og minoriteter.

Vi ønsker at alle hos oss skal komme tilbake til «normalsamfunnet» med jobb eller skole. Vi mener det finnes en plass i arbeidslivet til alle som ønsker det. NAV fungerer ikke for våre deltakere på deres lokale steder, la Marianne S. Magelie og Simen Bauer til. Jeg har med egne jobbspesialister som får ting til å skje – og det skulle jo ikke være nødvendig.

Generalsekretær i Erfaringssentrum, Torbjørn Mohn-Haugen var invitert av BSN. Han var der for å overvære seansen og ønsket å fremme viktigheten av kvaliteten på arbeidet som gjøres av erfaringskonsulenter, likepersoner og frivillige som de som presenterte sine historier for stortingsrepresentantene.

Samt si noe om viktigheten av at vi med egenerfaring faktisk blir ansatte i kommunale tjenester, i ettervern, i fengsler, i skolen og i psykisk helse- og rustjenester.

-En endring må til i alle ledd-