Nå har jeg snakket med flere familier som har BPA (brukerstyrt personlig assistanse) i Ringsaker kommune. Flere av dem opplever at statsforvalteren har gitt beskjed til Ringsaker kommune om at det er lovbrudd på grunn av manglende tjenester som de har rett på.

Og, dette har pågått gjennom flere år, hvor de berørte har kjempet for sine rettigheter, uten å ha blitt tatt på alvor av kommunen. De har blitt løyet til, fått svar som tyder på at de ikke blir trodd på hva de har behov for, til tross for en enorm dokumentasjon både fra de selv og spesialister.

Jeg har lest flere svarbrev fra kommunen nå, som prøver å forsvare seg, til og med etter at de har fått endelig svar fra statsforvalteren om at lovbrudd er begått gjennom flere år.

Ikke på min vakt, skal slike lovbrudd foregå!

Et eksempel er når kommunen ber om at familien må ha nytt tilsyn gjennom flere uker, for å se på et vedtak kommunen selv har vedtatt ikke er gjennomført i noen grad. I et annet tilfelle ber kommunen om å få snakke med mindreårige søsken, og viser tydelig at de ikke har tillitt til de voksne som ser hva deres barn trenger. Det oppleves som overgrep.

Ingen, ingen ber om flere timer BPA enn de trenger! Det er ikke for moro skyld de ber om hjelp! Det er fordi de trenger det!

BPA er ikke hjemmetjenesten, og er ikke en tjeneste som skal gi helsehjelp, men sørge for et likeverd av et menneske som trenger bistand til å fungere så selvstendig som mulig. Et menneske som kanskje trenger å få hjelp med armene, benene, eller at man ikke får utrykt seg selv gjennom å snakke skal få bistand til nettopp det.

BPA er en tjeneste som skal gjøre at du kan fungere på lik linje med andre, kunne ta utdanning, jobb, leve et så fullstendig og aktivt liv som mulig, og skal kunne leve et verdig liv med de muligheter det innehar. Med BPA skal du kunne leve akkurat det livet det ønsker.

Slik er det Ikke for flere i Ringsaker kommune, og dessverre så har vi flere også som har valgt å flytte ut av kommunen vår fordi de ikke har fått de tjenester de skal her, de har gitt opp å bo og leve i Ringsaker og valgt å bo i andre kommuner, BPA flyktninger. Det er utrolig trist.

I samtale med flere familier som har en eller flere som har behov for BPA opplever jeg at Ringsaker kommune ikke leverer det de skal. Det har kommet frem i brev fra statsforvalteren om store lovbrudd, både når det gjelder Grunnloven, FNs menneskerettigheter, barnas rettigheter, lovbrudd etter lovbrudd under flere paragrafer. Det er rystende å høre.

Samtidig som statsforvalteren sender tydelige brev til Ringsaker kommune om at de begår lovbrudd, så svarer kommunen kun med nye undersøkelser, og legger skyld på de berørte.

Jeg går snart på vakt som politiker i Ringsaker, og dette skal ikke skje på min vakt! Jeg lover!

I flere av de familiene jeg har snakket med får jeg se mailer som er sendt fra berørte til nåværende ordfører Anita Ihle Steen, hvor hun velger å ikke møte dem, snakke med dem eller prøve å forstå. Om formannskapsmedlemmer er informert vet jeg ikke, men det burde de være. Formannskapet med ordfører i spissen er kommunedirektørens styre som skal instruere i hva som bør gjøres videre i slike tilfeller, og her har tydeligvis hele styret, ordfører og kommunedirektør glemt noe vesentlig.

Styret skal be om informasjon ved lovbrudd, og kommunedirektør skal informere om lovbrudd.

Ingen har tatt tak i dette, ingen! Jeg vet at det nærmer seg pålegg fra statsforvalteren, og et media som snart våkner. Da må noen ta ansvar for at de i år etter år har latt dette pågå. Lovbrudd på lovbrudd, på menneskerettigheter!

Jeg sender nå en mail til funksjonshemmede råd, omsorgskomiteen, formannskapet og ordfører, og vil be om at de får tall på hvor mange i Ringsaker som har BPA, og hvor mange som er i statsforvalterens (etter)syn, hvor mange klagesaker det er, og hvor mange tilsynssaker statsforvalteren er involvert i.

For politikere har også faktisk et stort ansvar, og har hatt det gjennom mange år. Hva skjedde på deres vakt?

Jeg kommer ikke til å godta slike lovbrudd på min vakt.

Vi skal sørge for lovpålagte tjenester, at de som trenger det mest får det de har krav på.

Jeg kommer til å følge med det.

Jeg håper dere som opplever slik i vår kommune fortsetter å si ifra til meg. Jeg heier på dere, og vil være der om dere trenger det, si ifra!

Ikke på min vakt, skal slike lovbrudd foregå!