Innlandet Ap mener kapasiteten må opp, komforten må opp, frekvensen må opp – mens reisetid og pris må ned. Det er helt avgjørende med politisk prioritering for å styrke jernbanen i årene framover, og vi i Innlandet Ap er klare til å gjøre nettopp en slik prioritering.

Vognsett på to etasjer er ukjent i Norge, men bør nå vurderes også for våre regiontog.

Jernbanedirektoratet peker i en ny rapport på at det vil bli kapasitetsutfordringer på jernbanen om få år, og for noen strekninger ser vi allerede i dag at kapasiteten er i ferd med å bli for liten.

Skal jernbanen være et konkurransedyktig alternativ for helt vanlige folk i Innlandet, er det nødvendig å møte de forventede kapasitetsutfordringene på en offensiv måte.

Ikke minst må vi unngå at jernbanen blir et transportalternativ for ressurssterke og pengesterke – som mange ikke har råd til å bruke.

Når det er et mål å få mer av godstransporten over på bane, er det positivt for framkommelighet og trafikksikkerheten på veinettet– en storsatsing må til for å få mer gods over på bane.

Men en slik satsing må ikke føre til redusert kapasitet til å håndtere persontrafikk. Da må vi møte en slik – ønsket – endring med tiltak som samtidig sikrer god håndtering av persontransporten på jernbanen.

Når togsettene etter hvert skal byttes ut, mener Innlandet Ap at vi må få inn flere to-etasjes tog. Det vil bidra til å øke kapasiteten kraftig for de reisende.

Samtidig med innfasingen av slike tog, må hensynet til universell utforming ivaretas, slik at alle grupper reisende fremdeles kan bruke toget. Eksempelvis trinnfri adkomst til alle fasiliteter ved innstigingsareal.

Jernbanedirektoratet fastslår at ved enkle tiltak kan to-etasjes togsett kjøres på strekningene mellom Oslo og Gjøvik og mellom Oslo og Lillehammer. Innlandet Ap mener at strekningen mellom Oslo og Kongsvinger også må være høyaktuell for to-etasjes tog.

Samtidig må planlagte investeringsprosjekter gjennomføres for at vi skal få økt frekvensen. Dette har mye å si for at jernbanen skal være et relevant alternativ for flest mulig av innbyggerne i vår region.