Dette er en visjon som fordrer og utfordrer. Dokumentet Kulturstrategi for Innlandet fylkeskommune 2022–2026 (31) gir inntrykk av å inkludere hele det kreative miljøet i fylket.

For oss som er med på å utgjøre kulturlivet i fylket, oppleves det ikke slik. Vi ser ikke at det er samsvar mellom strategiplan og handling.

Siden 2018, har nyMusikk Innlandet arrangert 104 konserter, for barn og unge, for eldre, for hele befolkningen. Flere miniturneer, to utgaver av festivalen INN: PUST, én plateinnspilling og en rekke samarbeid med lokale og regionale aktører har vi fått til.

Tre og en halv millioner kroner av offentlige og private midler er satt i omløp. Selve arrangørarbeidet er gjort på dugnad, for 2023 tilsvarende ett årsverk.

Dugnaden består i å planlegge med utøvere, finne lokaler, skrive søknader om støtte, forholde seg til avslag for så å skrive nye søknader, hyre tekniker, leie instrumenter, hyre pianostemmer, produsere markedsføringsmateriell, markedsføre konserter og festivaler, være vertskap, gjennomføre konserter, rydde opp, levere tilbake alt som er lånt, betale de involverte, holde orden på økonomi og regnskap, skrive sluttrapporter, lese plandokumenter, søke om ubetalt permisjon fra jobb for å delta på møter, seminarer og konferanser, samt mye, mye mer. Stadig ubetalt, slik dugnad er ment å være.

Som én av tretten lokalavdelinger under landsforeningen nyMusikk (stiftet 1938, av Pauline Hall fra Hamar) har vi en formidabel oppgave fore – og et enormt ansvar. Få andre foreninger eller aktører i Norge forvalter dette ansvaret. I vårt fylke er nyMusikk Innlandet den eneste organisasjonen som kultiverer vår egen tids tonekunst.

Innlandet fylkeskommune har vist noe interesse for det store prosjektet, og har gitt sin støtte, med svak økning per år. Dette har vært gledelig, selv om fylket tildeler kun 25 prosent av søkesum. Innmeldt behov tar utgangspunkt i faktisk behov, altså det kunst- og kultur koster. Vi har mottatt 512 000 kroner fra fylket over fire år. Vi takker for det.

Vi er klinkende klar i vår egen strategiplan, og i våre forventninger til Innlandet fylkeskommune. Dette har gjentatte ganger vært formidlet overfor fylket. Vi forholder oss strengt til FNs 17 mål for bærekraft, og vi forholder oss bevisst til fylkets strategiplan. Vi har satt oss inn i regionens egne ønsker for fremtiden.

Vi kommer visjonen i møte med stor overbevisning. Fylkets tilsvar er et forslag om å kutte støtten fullstendig. Regionens eneste konsert- og festivalarrangør, interesseorganisasjon og dugnadsinstitusjon for samtidsmusikk er nullet. Vi er forferdet. Heldigvis ikke målløse.

Det tas til orde for lobbyvirksomhet. Blir potten blir større av det? Hvis noen vinner på det, vil da noen andre tape? Når er det tenkt at lobbyvirksomhet skal skje?

Man besitter en sterk indre drivkraft (årets kulturstrategiske fyndord) og en samlet sett, uvurderlig kompetanse. Og altfor få timer i døgnet. Dugnad gir ikke tidsrom for lobbyvirksomhet, med mindre fylkespolitikere har døgnbemannet telefon.

Kunstnerne lønnes etter fagforeningen Creos satser. Teknikere får både oppdrag og kunstneriske utviklingsmuligheter. Overnattingssteder, restauranter og lokalmiljøer får vist seg frem overfor en yrkesgruppe som har reise som en betydelig del av sin arbeidshverdag.

Samarbeidspartnere i regionen får stifte bekjentskap med musikkuttrykk de ikke visste fantes. De flere hundre kunstnerne vi har sysselsatt siden 2018 er ekstremt imponerte over regionen vår.

Noe av det fine med nyMusikk Innlandets virksomhet er at den åpner for å vise frem hele spekteret av hva ny musikk er og kan være. Foreningen er ikke avantgardistisk. Foreningen er ikke elitistisk. Vi legger vekt på folkelighet, åpenhet og relevans for publikum – også for de som ikke vet helt hva de går til.

Mang en gang har publikummere som litt tilfeldig har forvillet seg inn på våre arrangementer, gått ut igjen med stjerner i øynene. «Jeg hadde aldri forestilt meg at det kunne være så fint». Store ord.

Vi opplever dem som genuine uttrykk for at vi er best på kultur! Så er også våre gjestende utøvere noen av vår tids fremste formidlere, mange av dem spellemannprisvinnere, enda flere nominerte. Dette svært mye om kvaliteten på formidlingen.

Vi begynte med 25.000 i startkapital. Omsetningen for 2023 ser ut til å bikke en og en halv million kroner. Styret tar ikke én krone i utbytte for dette. Alle midler går til produksjon. I vår egen strategiplan synliggjør vi hvordan vi kan være med på å gjøre Innlandet til best på kultur!

Innlandet fylkeskommune er som nevnt gjort kjent med denne ved flere anledninger. Når nyMusikk Innlandet så foreslås nullet i fylkeskulturbudsjettet, da kan man vitterlig spørre både seg selv og naboen: Innlandet – best på kultur? For hvem?