Hamar kulturhus har påtatt seg oppgaven å avholde Innlandsutstillingen – en kunstutstilling med ambisjoner om å vise aktuell samtidskunst fra hele Innlandet. Billedkunstnerne Innlandet (BKI), og Kunstbanken - senter for samtidskunst er sjølsagt glade for initiativet, men sjøl om arrangørene hvert år har klart å sette sammen juryer av høyt kvalifiserte billedkunstnere, mangler utstillingen profesjonalitet og kompetanse i de fleste andre sammenhenger.

Det er en stor oppgave Hamar kulturhus har påtatt seg når de i år igjen inviterer til arrangementet.

For å kunne vise bredden av kunstutrykk i Innlandet og få de mest aktive og interessante kunstnerne til å delta, må Innlandsutstillingen legge andre premisser til grunn for innsendelse og deltagelse.

Noen år har deltagelse på utstillingen ikke vært honorert, andre ganger har hver deltager fått utbetalt kr. 1000,-. Det er ytterst betenkelig at en offentlig kulturinstitusjon har en så lemfeldig praksis med honorarer overfor en hel kunstnergruppe.

Eller forholder kulturhuset seg til andre innleide kunstnere – skuespillere, musikere, dansere etc. på samme vis?

Billedkunstnere har egne vederlagsordninger som offentlige visningssteder forholder seg til. Tidligere juryer, Kunstbanken og BKI har sagt klart ifra om at Hamar kulturhus sin praksis overfor billedkunstnere og gjennomføringen av Innlandsutstillingen er mangelfull og utilstrekkelig.

BKI og Kunstbanken har tilbudt seg å bistå med kompetanse for å få på plass en mer profesjonell organisering og en bedre utstilling – men uten å bli møtt.

Vi stiller også spørsmål ved de begrensningene Hamar kulturhus setter for innsending av arbeider. Med slike begrensninger vil det ikke være mulig å vise et representativt utvalg kvalitetskunst fra Innlandet.

Utstillingsideen er god, men det må følge forpliktelser med å arrangere denne typen mønstringer. Det er på tide å oppfylle de ambisjonene utstillingen bør ha og løfte den opp til å bli en profesjonell og attraktiv utstilling for hele regionen.

For å få det til må organiseringen, formidlingen og gjennomføringen av utstillingen ta innover seg de avtaler som skal gjelde for et slikt arrangement og inneha profesjonell kompetanse i alle ledd.

HA bemerker: Hamar Kulturhus har fått muligheten til å svare på kritikken, men har valgt å avstå fra det.