Først i etterkant av innlegget, og etter mange timers lesing for å forstå, forsto jeg Lov om Statens Pensjonskasse og Lov om samordning riktig, og at SPK/KLP har lovhjemmel for å beregne og samordne Folketrygd og Tjenestepensjon slik at jeg taper 100.000 i årlig pensjon på å stå i jobb 5 år «ekstra».

Les også

Feil om pensjonsregler

Og kanskje 20.000 andre født 1944–53 har tapt varierende store beløp.

Rett katt å henge bjella på her er lovgiverne i Stortinget, som har utformet disse to lovene slik at dette er mulig.

Til mitt forsvar: Lovens paragraf 24b er ganske klar i ett avsnitt:

«For medlemmer som har 30 års tjenestetid eller mer, utgjør det garanterte pensjonsnivået 66 prosent av pensjonsgrunnlaget.» og «Dersom summen av pensjoner etter annet ledd, jf. tredje ledd, er lavere enn det garanterte pensjonsnivået etter fjerde ledd, skal det utbetales et garantitillegg som svarer til differansen mellom summen av pensjoner og det garanterte nivået.

I ett ANNET avsnitt står imidlertid:

b. Dersom alderspensjonen fra folketrygden er tatt ut før pensjon etter loven her, benyttes det en alderspensjon fra folketrygden beregnet som om den var tatt ut på samme tidspunkt som tjenestepensjonen. (Min kommentar: I stedet for å samordne med min faktiske folketrygd)

Denne siste setningen, og selvmotsigelsen i loven, fører til at jeg får 49 % samlet pensjon i stedet for 66 %, fordi jeg ønsket å jobbe til 72. Jeg har også beregnet at når jeg når gjennomsnittlig levealder på 81 år har jeg mottatt 1,5 mill. mindre i pensjon totalt, enn om jeg sluttet ved 67 år.

Hovedideen bak Fleksibel levealdersjustert pensjon er jo at vi skal ha samme totalsummen ved gjennomsnittlig levealder samme når vi tar begynner å ta den ut.

Jeg har gjort min plikt overfor meg selv og tusenvis av andre, og nylig sendt ny henvendelse til alle på Stortinget om at dette avsnittet i loven også endres når proposisjon 37L skal behandles i mars.

Jeg regner med at SPK/KLP sitter på, eller kan lage tallmateriale som vil vise tilsvarende (eller motbeviser). Om de ikke har gitt det til politikerne allerede, bør de snu seg fort.