Ungdom må være opplagte for å kunne ta imot læring!

Hvis de skal busses til og fra Brumunddal kan vi risikere 10-timersdager til sammen med skole og reisevei. Det er lenger enn en voksens arbeidsdag det! Og vi snakker om 12-15 åringer som er i kroppslig utvikling. Hjemme venter lekser og kanskje forberedelse til prøve og andre plikter. Vil vi risikere skoletrøtt ungdom før de skal søke videre utdanning og ut i arbeidsliv?

Hvorfor skal ungdom på bygda få en mer strevsom hverdag enn dem i Brumunddal?

Høgskolen i Innlandet har laget en rapport basert på mange studier fra både inn- og utland.

Den slår fast at

· Det er svake sammenhenger mellom skolestørrelse og læringsutbytte.

· «Det er viktig for utvikling og opprettholdelse av lokalsamfunnet med viktige sosiale arenaer fordi det er mange aktiviteter knyttet til skolen.

· Små skoler har gode muligheter til å anvende læringsaktiviteter som er forankret i lokalmiljøet».

Og det er nettopp det Nes ungdomsskole gjør! Lysløypa, Øvernløypa, skogen og nærmiljø ellers benyttes flittig. Den flotte Neshallen vår ligger vegg i vegg med skolene våre, viktig for bygdefolket både i skoletid og fritid. Tenk hvilken stor betydning dette har for folkehelsa!

Nes ungdomsskole er kjent for sin satsing på friluftsliv. Det er en progresjon med både høst og vinterturer gjennom de tre åra elevene går der! Dette gir både mestringsfølelse og nyttig læring. Og for mange bidrar det til økt interesse for friluftsliv senere i livet.

Årlige 10. klasse-evalueringer framhever trygghet ved at alle kjenner alle.

For enkelte vil miljøet være for lite, de finner ikke sin plass. Noen har valgt å bytte skole, men Nes har også elever fra Brumunddal og det er økende antall fra Gaupen. Vi har fritt skolevalg.

Nes ungdomsskole har kantine som serverer sunn mat. Skolen er også praksisskole for Høgskolen i Innlandet. Det betyr en styrke ved at masterstudenter involveres. Det er uansett kommunens ansvar å sørge for at lærerne har riktig kompetanse og en stabil skoleledelse.

Den praktiske skolen er løftet fram som et argument for samlokalisering når ny skole i Brumunddal skal bygges.

Lag en barne- og ungdomsskole på Nes, med felles administrasjon, utvikle de praktiske fagene og muligheter vi har!

Hva med en mekkehall og kjøkkenhage? Bruk noen av byggene vi har her. Erfaringen fra praktisk skole i Rogaland sier at man kan ha så fine fasiliteter man vil, men det er kompetansen på lærere som er avgjørende.

I dag har mange ungdommer el-sykler, og sykler til Stavsjø på ulike aktiviteter,- et samlingspunkt som fremmer folkehelse.

Jeg ber dere politikere endre ordlyden i budsjettforslaget

Vi ønsker ikke at dere vurderer innlemming av Nes ungdomsskole i en ny storskole! Vi ønsker å utrede 1-10-skole!