Fagforbundet Innlandet vil ha demensomsorgen i offentlig regi og ikke fra norske og hollandske private investorer.

For Fagforbundet Innlandet handler denne saken om mer enn en kommersielt drevet demensbolig på Jølstad. For oss handler denne saken om demente som trenger omsorg og at våre medlemmer som skal ha et anstendig og trygt arbeidsliv.

Fagforbundet Innlandet mener at offentlige velferdskroner skal komme pasienter og brukere til gode fullt ut og ikke ende som overskudd hos investorer.

Ansatte i eldreomsorgen skal være kommunalt ansatt i hele og faste stillinger med tarifflønn og offentlig pensjon, som sikrer rettigheter i arbeidslivet og som pensjonist.

Hvis Ringsaker kommune skal legge omsorgsplasser for demente personer ut på anbud betyr det at de som skal jobbe der også blir en del av et skiftende anbudsregime, der arbeidsplassen settes ut i markedet med jevne mellomrom.

Erfaring viser at stillinger i kommersielle selskaper ofte er basert på korte kontrakter der de ansatte har lavere lønns- og pensjonsvilkår enn de ansatte i kommunen, fordi det i all hovedsak er lønn-, pensjons- og arbeidsvilkår det er mulig å konkurrere på.

De ansatte har liten tilknytning til kommunen og noen ganger også liten tilknytning til egen arbeidsplass fordi ansettelsesforholdet er fragmentert. Tiltak for heltid, oppgavedeling og kompetanseplanlegging er vanskelig og noen ganger umulig å gjennomføre der tjenestene er satt ut til private selskaper.

Det som kan virke som en rask enkel løsning kan bli en kostbar affære for både brukere og ansatte.

Else Karin Jakobsen, Leder Yrkesseksjon helse og sosial Fagforbundet Innlandet, Innlandet

Før Oslo fikk rødgrønt bystyre var deler av eldreomsorgen satt ut til private selskaper. Et av de verste eksemplene på kommersielle selskaper i eldreomsorgen var Adecco som drev Ammerudlunden sykehjem. Fagforeninger slapp ikke inn og de ansatte ble utsatt for et umenneskelig arbeidspress.

Det ble avdekket bruk av vaktlister på opptil 84 timer i uka og at de ansatte sov i bomberom i kjelleren. Det er ikke slik Fagforbundet Innlandet vil at medlemmer skal ha et normal grunnlag.

I Bergen kommune hadde bemanningsbyrået Orange Helse oppdrag i sykehjem og hjemmesykepleien. Der kom det fram at arbeidsavtalene kunne forstås slik at sykepleierne skulle få 17 kroner timen under opplæring og sykepleierne måtte undertegne en taushetserklæring om at de ikke skulle snakke om lønn og kunne idømmes straff på 26.000 kroner for å bryte taushetsplikten.

Orange Helse ble dømt for en rekke lovbrudd i sin behandling av ansatte.

Høyres ordførerkandidat i Ringsaker er tydelig på at han vil bruke kommunale penger på å kjøpe plasser på et privat omsorgstilbud. I Bergen bidro Høyre sterkt til at bemanningsbyrået Orange Helse fikk kontrakt med kommunen.

Der jobbet en Høyre-politiker i Orange Helse med å skaffe bemanningsbyrået millionkontrakter med Bergen kommune samtidig som han satt i bystyret.

Kommunen kan miste kontroll og oversikt når kommersielle skal ivareta et offentlig ansvarsområde som for eksempel demensomsorg. Kvalitetskontroll blir vanskelig, og kommunen har fortsatt lovansvaret. Pandemien viste oss at beredskap og planlegging er vanskeligere når tjenestene ikke er i offentlig regi.

Fagforbundet Innlandet ønsker nye løsninger i kommunale tjenester velkommen. Vi jobber faktisk aktivt for å styrke partssamarbeidet og trepartssamarbeidet slik at det legges til rette for samarbeid som kan bidra til gode løsninger på utfordringer.

De som jobber med tjenestene, er ofte dem som også har gode ideer til hvordan tjenestene kan bli bedre.

For at ansatte skal kunne medvirke i utviklingen av egen arbeidsplass og gode tjenester til innbyggerne, må de ha faste stillinger og tillitsvalgte som deltar aktivt i partssamarbeidet på arbeidsplassen.

Vi ønsker alle det beste for våre venner og familiemedlemmer med demens. Det som kan virke som en rask enkel løsning kan bli en kostbar affære for både brukere og ansatte.

Offentlige tjenester i egenregi lønner seg ikke for private investorer, men det lønner seg for samfunnet. Fagforbundet Innlandet oppfordrer våre politiske arbeidsgivere til samarbeid med tillitsvalgte for de beste løsninger for Ringsaker og deres demente og eldre som trenger tjenester av helsesektoren.