Vel, vi har i dag en mengde barnehager foreldre kan velge mellom, og ca. halvparten av dem er private.

Vi vil presisere at Rødt ikke er imot private barnehager, så lenge de drives på ideell basis.

Disse ønsker vi velkommen som et godt supplement til de kommunale, fordi de ikke tar ut overskuddet til andre formål enn barnehagedrift til barnas beste.

Problemet oppstår når store kommersielle aktører slipper til, slik at offentlige tjenester må konkurrere i et marked, der kommunene mister styringsmyndigheten på et tilbud de har det overordnede ansvar for.

Kommunene har plikt til å gi alle barnehager samme tilskudd pr. barn uavhengig av om de er private eller offentlige, men hvis det blir for mange plasser i forhold til behovet, har de ingen rett til å begrense tilbudet i de private.

Resultatet blir at kommunale barnehager må legges ned. Derfor er vi glade for at regjeringen i sitt utkast til ny barnehagelov åpner for at kommunene skal kunne forskjellsbehandle ulike typer barnehager, nettopp for å sørge for et likeverdig tilbud for barna.

Slik får kommunene tilbake råderetten over antall plasser de kan tilby til en hver tid. For oss er det avgjørende at kommunene styrer hele opptakssystemet og hvilke barnehager som skal få etablere seg, slik at kommunen kan prioritere helhetlige politiske løsninger.

De siste 20 årene har det fått vokse fram store, kommersielle barnehagekjeder, der høyest mulig avkastning er hovedfokus. I dag er 40 prosent av alle private barnehager i et konsern, en utvikling som stadig øker hvis vi ikke setter en stopper for denne utviklingen.

De store barnehagekjedene har vokst fram gjennom å kjøpe opp og skvise ut små, enkeltstående barnehager, en kan bare se på statistikken: Fra 2014 til 2021 sank antallet plasser i små enkeltstående barnehager med 20 037 her i landet.

I samme periode økte antall konsern-barnehager med hele 26 514 barnehageplasser. Dette fører til dårligere mangfold og mindre valgfrihet, ikke mer. Det går også ut over ansattes lønns -og arbeidsforhold, og ikke minst barna.

La oss til slutt få minne om: Etter å ha solgt eiendommer de fikk offentlig støtte for å bygge og drive, endte eierne av Læringsverkstedet opp med en formue på over 4,2 milliarder kroner.

Den formuen har de nå tatt med seg til Sveits. Det er ikke slik vi utvikler barnehagesektoren i Norge!

Rødt vil at barnehagen skal være et velferdstilbud der alle skattepengene kommunene putter inn, faktisk går til tilbudet til barna. Rødt ønsker et profittforbud i barnehagene, slik man allerede har i privatskoler i Norge.

Vi kommer til å støtte alle forslag som begrenser velferdsprofittørenes muligheter til å tappe barnehagene for penger.

De som roper høyest mot foreslåtte endringer i barnehageloven er interesseorganisasjonene til eierne av store private barnehagekjeder. Det er bra at vi får litt politisk debatt rundt denne saken, men den bør skje på riktige premisser.

Som kommunepolitikere vil vi selvfølgelig ha makt. Det at politikere bestemmer kalles demokrati, og det er det vi vil ha. Det er også det den neste generasjon i Innlandet fortjener.