Den 42 år gamle mannen hadde uhelbredelig hudkreft. Alle visste han snart skulle dø. Men han klarte ikke å snakke om det. Barna hans i tenårene mistet faren sin uten at de fikk tatt farvel eller snakket med ham om den tiden han hadde igjen.

Vi skal alle dø en dag. Vi vet bare ikke når og hvor, eller hvordan det vil skje eller hvordan vi vil oppleve det.

Er det da mulig å snakke om det? Selvfølgelig. Men ikke alle vil eller klarer det. Det må vi respektere. Samtidig er det mye folkehelse i åpenhet. Og mange tenker mye på døden.

Hvordan vil din siste tid være? For de fleste av oss er det så vondt å forholde oss til vår egen død og ikke minst til at de vi er glad i skal dø.

Ofte kan det være lettere å være «føre var», det vil si å forberede seg på at man skal dø, også ved å snakke om det før man blir gammel og «mett av dage» eller blir alvorlig syk. For mange kan døden også komme brått, for eksempel ved akutt sykdom eller i en ulykke. Derfor kan det være fint å stoppe opp i blant og snakke om hvordan man vil leve livet sitt nå og i tiden fremover. Mange ønsker også å formidle hvor de ønsker å dø, og om innholdet i den siste seremonien.

En slik samtale kan man som regel ikke ta én gang for alle. For livet er hele tiden i endring. Det som er viktig for deg når du er 40 år vil trolig være noe annet når du blir gammel.

Tro, tvil og frykt melder seg. Den siste tiden i livet bør bestå av trygghet, ro og verdighet. Sånn er det dessverre ikke alltid. For ofte blir den døende og deres pårørende kasteball mellom hjemmet, sykehus og sykehjem. Samtidig melder spørsmål seg om tro, tvil, frykt for smerte og annen lidelse.

Mange er også opptatt av hva som skjer etter døden.

Hvordan vil din siste tid være? For de fleste av oss er det så vondt å forholde oss til vår egen død og ikke minst til at de vi er glad i skal dø.

Sykepleier og forsker Reidun Hov og sykepleier Åsa Karin Johanna Serholt Jensen, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (Hedmark), Sykepleiere, forsker, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (Hedmark)

Pasienten eller pårørende synes noen ganger det er vanskelig å snakke med helse- og omsorgspersonell om hva de tenker på om sin egen død. De ønsker at helsepersonell skal ta initiativ til slike samtaler. Samtidig er ansatte i helsevesenet ofte tilbakeholdne med å snakke om døden fordi de ikke vet hva de skal si, hvordan de skal si det eller er redd for å ta håpet fra pasienten og pårørende.

Du kan få hjelp til å starte samtalen.Det finnes ingen fasit for hvordan man snakker om døden. Men vær deg selv og vær ærlig. Ha respekt, men ikke vær så redd for å si noe «feil». Hvis personen er døende, så det er ikke så mye du kan si som kan gjøre situasjonen vanskeligere.

Spør gjerne hva han eller hun er opptatt av. Mange ganger behøver du ikke å si noe. Stillhet og det å kunne lytte kan være mer til støtte og trøst enn ord.

Og hvis du vil lytte til noen som har erfaring med å snakke med mennesker som skal dø, så bruk gjerne «Åpenhet om døden»-uken på Hamar fra 1. november. I løpet av fem dager blir døden tema på kino, i foredrag og samtaler.

Prest, lege og sykeleier deler sin erfaring. Prest Olga Tvedt fra Kirkens bymisjon snakker om «åndelige eksistensielle perspektiv når livet står på spill». Hamar kino viser filmen «Håp». Deretter blir det samtale med overlege Bror Anders Johnstad, kreftsykepleier Aina Sørum og sogneprest Anders Hyenes Skeistrand.

Forfatter Inge Eidsvåg vil dele sine tanker om «Døden - livets følgesvenn», og Christine Haga Sørlie, hjelpepleier og prest fra KS-samarbeid om etisk kompetanseheving vil lede en samtale i etterkant av foredraget. Et spørsmål er: Hvordan er helse- og omsorgsarbeidere i stand til å snakke om døden med pasienter og brukere?

Også de yngste tenker på døden. Å skape åpenhet om døden kan noen ganger starte rundt «kjøkkenbordet». Hvordan, vil May Henny Moen Næss, samfunnsdebattant og tidligere spesialrådgiver i Kreftforeningen, Astrid Rønsen, NTNU/Hospiceforum Norge og Reidun Hov, USHT, snakke om.

Også barn har tanker om døden. I forfattermøtet «Klovnen livet og døden» vil Sykehusklovn Elisabeth Helland Larsen snakke med barn og foreldre om hva døden er, og kanskje gjøre voksne og barn litt tryggere når de skal snakke om de store temaene.

Barna fikk ikke bearbeidet sine følelser.Tenåringsbarna til 42-åringen som døde av kreft hadde mange ubearbeidede følelser etter farens død. Han klarte ikke å snakke med dem om døden som snart skulle komme.

Kanskje kunne han fått det til hvis vi hadde mer åpenhet om døden.