Den 24. oktober 1945 ble FN-pakten satt i kraft. Dagen regnes etter 78 år fremdeles som fødselsdagen til FN.

Mot slutten av andre verdenskrig møttes Storbritannias statsminister Winston Churchill, Sovjetunionens leder Josef Stalin og USAs president Franklin D. Roosevelt på Jaltakonferansen i Ukraina. Her ble de enige om å opprette en ny verdensorganisasjon, De forente nasjoner, FN.

Tanken var at om at et samarbeid på tvers av alle landegrenser ble etablert, så kunne man forhindre det forferdelige som hendte under annen verdenskrig. En FN-pakt ble underskrevet og i dag har alle de 193 medlemslandene ratifisert denne pakten.

Men er pakten i ferd med å smuldre bort i det internasjonale samfunnet?

Vi trenger FN og bør sammen gjøre organisasjonen sterkere slik at FN-pakten kommer til sin rett.

Pakten blir ofte kalt FNs grunnlov. Kjernepunktene i den kan oppsummeres slik: Alle medlemsland er suverene og likestilte.

De skal støtte FNs arbeid, søke å løse internasjonale konflikter, avstå fra bruk av trusler eller makt mot andre stater, avstå å blande seg inn i andre staters indre anliggender og ikke minst støtte menneskerettigheter.

Så kan man jo alltid spørre om pakten har forhindret de grusomhetene som vi ser i de over 30 krigene som pågår i verden i dag.

FN -dagen representerer en oppfordring til å styrke internasjonalt samarbeid i både nasjoners og folks interesse for en mer fredelig og god fremtid for alle.

Vi vet at FN trenger oss alle til å bidra i dette viktige arbeidet. Som tidligere FN-soldat og nå tillitsmann for internasjonale veteraner, er det naturlig for meg å fokusere på fred og sikkerhet. Jeg har sett hvor viktig FN er.

Kritikken mot FN har haglet i perioder, ofte med god grunn. Det mangler ikke eksempler på at enkelte stormakter har tatt seg til rette uten noen form for støtte fra FN.

Dessuten har historien vist svakheter ved selve organisasjonsoppsettet. I sikkerhetsrådet, som Norge var medlem av i 2021-2022, har de fem faste medlemmene vetorett.

De faste medlemmer blokkerer ofte internasjonalt samarbeid for fredelige løsninger. I stedet provoseres det frem ytterligere eskalering av konflikter. Stormakter og deres allierte bidrar på denne måten til at FN-traktaten smuldrer opp. FN-systemet bør revideres kraftig med en justering av mandatfordelingen i sikkerhetsrådet. Da vil man unngå at FN bare blir en byråkratisk, maktesløs, prateklubb for diplomater.

Selv om det foregår grusomme regionale kriger, som i Ukraina og Midt Østen, må vi ikke gi opp. Vi bør heller styrke FNs rolle, og sørge for at organisasjonen kan være en demokratisk bestemmende makt i verden.

Tross alt; FN har gjort mye godt arbeid med å forebygge klimaendringer, begrense økende fattigdom, forbedre matproduksjonen, regulere energitilførsler, delta aktivt i flyktningarbeid, i fredsoperasjoner, med menneskerettigheter og på mange andre områder.

Vi trenger FN og bør sammen gjøre organisasjonen sterkere slik at FN-pakten kommer til sin rett.

Gratulerer med FN-dagen 2023.