Sjef for Teater Innlandet, Thorleif Linhave Bamle, harselerer i media over at Høyre i et svært stramt fylkesbudsjett foreslår 5% reduksjon på bevilgningen til Teater Innlandet, og mener vi mangler innsikt i kulturbransjen.

Av 15 kulturinstitusjoner som foreslås tildelt fylkeskommunalt tilskudd i 2023 får Teater Innlandet 13,37 mill. kr – hele 27% av den totale potten på 50,9 mill. kr. Innlandet fylke ligger på jumboplass når det gjelder antall kulturinstitusjoner på statsbudsjettet.

Kanskje på tide å vise litt raushet overfor kulturkolleger i et fylke som er større enn Danmark i areal?

Fylkestinget skal kommende uke vedta økonomiplan for 2023-2026. Innlandet har enorme utfordringer på finansiering av videregående skoler, kollektivtrafikk og vedlikeholdsetterslep på fylkesveier.

Høyre har valgt å opptre ansvarlig, forholde oss til handlingsregler vi vedtok enstemmig på fylkestinget senest i juni, og lagt oss på fylkesadministrasjonens forslag til budsjettramme. Så har vi gjort noen omprioriteringer innenfor denne.

Det er trist at det i Innlandet er så få kulturinstitusjoner som er sterke nok til å søke seg plass inn på statsbudsjettet. Siden fylkeskommunal grunnfinansiering er nøkkelen til statskassen, er det naturlig å tenke at fylkeskommunen må bidra til at flere kulturinstitusjoner kommer i posisjon.

De fleste er vel også enige i at et blomstrende kulturliv starter med ekte engasjement nedenfra. Derfor ønsker heller ikke Høyre å nulle ut de relativt beskjedne tilskudd til Teater i Glåmdalen og Teater i Fjellregionen slik administrasjonen foreslår. Høyre har programfestet at vi vil Støtte arbeidet med å etablere Frikar som et nasjonalt dansekompani og foreslår derfor 600.000,- kr årlig til dette arbeidet.

Politikk handler om å prioritere, og mer enn noen gang handler det om dette. Aldri har vi vel hørt tydeligere signaler fra regjeringspartiene: Det blir ikke mer penger til offentlig bruk fremover, det blir mindre! Bamle mener vi kan heve skattene.

Fylket har ingenting med å fastsette skattene – men la meg allikevel si: I en tid med sterk økonomisk tilbakegang der mange mennesker sliter med økte rentekostnader og sterk prisvekst, er økte skatter og avgifter kanskje ikke det folk flest ønsker seg.

Kan i hvert fall virke som regjeringens skatteøkninger har liten støtte i befolkningen. Angivelig vil mange ønske seg å selv kunne bestemme hva man vil bruke pengene sine til, frem for å betale mer i skatt og la staten bestemme hva pengene skal gå til.

Jeg takker hjerteligst for invitasjonen fra Bamle til en kaffeprat. Den skal bli raskest mulig – men før det skal jeg se Teater Innlandets stykke «Før jeg glemmer at jeg elsker deg: Jeg elsker deg» - og jeg betaler gjerne for meg!