En debatt som fremsto dårlig forberedt og populistisk, og bidro ikke til å forklare den vanlige seer hvordan matsystemet vårt fungerer, og hva som er feil med det.

Det er kanskje ikke så rart, for det er en komplisert materie med mange x- og y-faktorer. Halvor Sveen, Farmen- og eggebonde fra Rena, var vel den mest klarttalende der: «Nå surrer du noe veldig».

Jeg skal ikke påberope meg noen ekspertise på området, men heller er heller en litt over gjennomsnitt engasjert og opplyst person på området. Symptomene på hva som er galt er tydelige:

· Norge har blant verdens laveste selvforsyningsgrad av mat, rundt 40%.

· De som produserer råvarene – bøndene – legger ned gårdsbruk raskere enn noen av oss skjønner, fordi økonomien ikke er bærekraftig.

· Vi får underproduksjon av enkeltvarer fordi reguleringsmekanismene ikke har kontroll på alle x- og y-faktorene innenlands og utenlands.

· Vi blir daglig minnet på at pris er det eneste som betyr noe når vi skal handle mat.

· Beredskapskommisjonen og Riksrevisjonen har begge påpekt hvor kritisk lav vår matberedskap er, og at vi vil få store problemer i en krisesituasjon.

Det å få politikerne til å endre et så stort og tungrodd system i en fei, viser seg ikke å være enkelt, men det betyr ikke at vi ikke skal prøve! Jo flere som fokuserer på dette og påpeker at noe må gjøres, kan vi håpe på at politikerne er modige nok til å ta de riktige avgjørelsene.

Hva kan vi som enkeltpersoner gjøre, for at matsystemet skal endres? Ikke kom med unnskyldningen om at det jeg gjør betyr ingenting i den store sammenhengen.

Det betyr mye. Her er noen eksempler på hva du kan gjøre, og som du kan formidle til og påvirke andre til å gjøre:

1. Kjøp norske råvarer og produkter basert på norske råvarer.

2. Etterspør norske varer i butikken om du ikke finner dette.

3. Kjøp og spis sesongvarer. Lammekjøtt er faktisk spiselig hele året.

4. Kjøp direkte fra bonden hvis du har mulighet.

5. Spør servitøren hvor råvarene i retten kommer fra, før du bestiller.

6. Fortell familie, venner og kolleger om din «kampanje» og få de til å gjøre det samme.

7. Det er fullt mulig å ha et fullverdig kosthold basert på minst 70 prosent norske råvarer, hvis du snur tankegangen til hva som er tilgjengelig til enhver tid.

Hvis hver og en av oss gjør dette, er jeg sikker på vi klarer å påvirke politikere og aktørene i matsystemet. Jeg sier ikke vi klarer det i morgen. Men vi må starte i dag!