Ifølge en stor undersøkelse fra SpareBank 1 Østlandet er bedriftene i Innlandet negative. Driften har blitt dyrere som følge av økte priser på innsatsvarer, godt «hjulpet» av en svak krone.

Renteøkninger har gjort investeringslysten lavere. Samtidig merker mange bedrifter at etterspørselen synker. Forbrukerne strammer til pengebruken sin. Hovedfunnene støttes opp av medlemsundersøkelsen til NHO Innlandet.

Mye av det samme gjelder for privatpersoners syn på året vi er inne i. Forventningene er negative.

7 av 10 innlendinger sier de vil forsøke å stramme inn forbruket i 2024, og lysten på å gjøre større anskaffelser til husholdningen er lavere enn på mange år. Folk prioriterer hardere.

Det er nettopp dette Norges Bank ønsker å oppnå med høyere styringsrente: å dempe etterspørselen fra folk og bedrifter for å kjøle ned temperaturen i økonomien og hindre at inflasjonen stiger videre.

Og det er signaler på at det begynner å virke. Prisveksten viser tegn til å dempe seg noe. Kronekursen har styrket seg relativt mye på kort tid.

Ferske SSB-tall viser at norsk fastlandsøkonomi falt med 0,2 prosent i november. Norges Bank signaliserer at rentetoppen kan være nådd, og markedet spår flere rentekutt i løpet av 2024.

Også innlendingenes forventninger viser tegn til at vendepunktet kan komme i 2024. For selv om forventningene generelt er negative, viser bankens undersøkelse samtidig at det er flere piler som begynner å peke i riktig retning.

Folk har større tro på sin egen økonomi enn de hadde for et år siden. Bedriftenes forventninger til investeringer og lønnsomhet har begynt å øke igjen, selv om de fortsatt er på et lavt nivå.

Antallet som tror veksten i norsk økonomi vil bli bedre i år enn i fjor stiger noe. Og bedriftenes bekymringer rundt stigende priser og utgifter demper seg.

På Agenda Innlandet 24. januar på Elverum får vi besøk av blant annet statsminister Jonas Gahr Støre. Han uttalte selv i sin nyttårstale at vi nærmer oss et vendepunkt i økonomien, og at regjeringens klare mål er at folk skal få bedre råd i 2024.

Og selv om de økonomiske etterdønningene fra pandemien og krigen i Ukraina fortsatt henger med oss og klimautfordringene ikke blir mindre, gir dette muligheter for de som ser løsningene.

På Agenda Innlandet møter vi noen av innlendingene som staker ut kursen. De kommer fra store og små bedrifter, fra idrettsverdenen, fra politikken og kulturlivet.

Felles er at de ser muligheter og inspirerer andre. Vi heier på disse - de er viktige når Innlandet nå skal opp og fram.