Nattekulda krøp ned tett på 15 kuldegrader her på Lillehammer.

Frosten begynt å snerpe til is langs land i nordenden av Mjøsa. Vindstilla var en vesentlig forutsetning for isleggingen.

Vinden som skulle blåse det siste lauvet av bjørkene kom ikke. Da det grydde av dag 22. november var det kommet et lite snøfall.

Da kunne en se at isen hadde lagt seg på Mjøsa helt syd til Vingrom kirke. Men dette var absolutt ingen istykkelse til å ferdes på for verken dyr eller mennesker.

Derimot er det meldt kulde ut november og de første dagene i desember. Derfor kan det ligge det an til at isen vil vokse i tykkelse og bli liggende her nord i Mjøsa for denne vintersesongen. Det vil tiden vise.

En trenger ikke dra til Nordpolen for å registrere klimaendringer.

Klimavariasjoner kan alle registrere der de selv bor. Isen på Mjøsa er et godt synlig bevis på klimavariasjoner fra år til år.

Om det er is eller åpent vann ser lett befolkningen rundt Norges største innsjø. Dersom det føres statistikk fra år til år og over tiår og lengre får en oversikt over både kortsiktige og langsiktige klimavariasjoner i regionen.

Men finnes det noen statistikk for is på Mjøsa?

Det må det sikkert være. Statistikk som kan fortelle når isen på Mjøsa legger seg og når den går. Også hvor på Mjøsa det er is og tykkelsen på isen.

Innsjøer er varmemagasiner. Særlig er Mjøsa med sine over 56 kubikk-kilometer (!) med vann ei gigantisk varmeflaske.

Mjøsas åpne vann avgir varme til lufta i bygdene nær innsjøens bredder. Men når is og snø har lagt seg isolerende over denne varmeflaska, styrer derimot Kong Vinter lufttemperaturen mer som han vil.

Mediene er opptatt av klimaendringene.

Fra alle hold utbasuneres det, at klima i dag er overstyrt av mennesket. Vi styrer klima i retning undergangen for oss selv og livet på kloden.

Vi må kutte våre klimagassutslipp før det er for seint. De som har et annet syn på klimaendringene blir mobbet og forsøkt latterliggjort.

På fjernsynet nylig sidestilte tidligere miljøvernminister Espen Barth-Eide – nå utenriksminister – klimaskeptikerne med de som fortsatt tror at jorda er flat.

I sistnevnte gruppe inkluderte han da også professor John Clauser. Clauser har nylig uttalt at han ikke tror på noen klimakrise.

Han mener klimaforandringene skyldes naturlige endringer som er mektigere enn mennesket. Professor Clauser har et drøss av internasjonale priser i fysikk, bl.a. den prestisjetunge Wolf-prisen (2010) og Nobelprisen i fysikk (2022).

Her hjemme har en av våre fremste statistikere, John Kristoffer Dagsvik ved Statistisk sentralbyrå, gjennomgått NASA sitt tallmateriale med langtidsmålinger fra 95 målestasjoner. Dagsvik har funnet at temperaturendringene en ser i dag ikke skiller seg statisk betydningsfullt (signifikant) fra svingninger en har sett i tidligere tider. (Aftenposten 02.10. 23)

Enhver må gjøre seg sine egne tanker og vurderinger når det gjelder klimaforandringene.

Det gjelder også de som tror at en vesentlig del av årsaken ligger i et unisont kupromp.

Mediene i Innlandet burde uansett bringe oss statistikk om isen på Mjøsa.

Referere om mjøsisen hvert år. En trenger som sagt ikke dra til Nordpolen for å registrere klimaendringer. Vi bor ikke der.